Modernizarea ecologică a Zernoff și-a demonstrat eficiența

Producție fără deșeuri și emisii. Acesta este obiectivul pe care Zernoff și l-a propus prin modernizarea tehnologică și ecologică treptată a distileriei din Chișinău.

Foto: Zernoff

Anul trecut a fost atins un nou punct de referință odată cu instalarea convectorului pe gaz Yatagan, care a crescut rata de purificare a aerului la 92%. Compania a descris noua tehnologie și rezultatele modernizării într-un video informativ: 

Purificarea suplimentară a aerului

Vaporii cu miros caracteristic producției de etanol, asemănător cu cel de cereale prăjite, au apărut după introducerea la uzina Zernoff a producție în ciclu închis, care presupune uscarea filtratului de apă din cereale. Ca parte a modernizării, Zernoff a înlocuit în 2018 două schimbătoare de căldură din complexul de uscare pentru condensarea aburului de ieșire cu unele mai puternice, astfel încât cea mai mare parte a aburului este transformată în condensat, care este returnat în ciclul de producție după răcire sub formă de apă.

Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient, astfel în 2020 la uzină a fost instalat un convector pe gaz Yatagan, care curăță eficient amestecul de aer de microparticulele de origine alimentară rămase, descompunându-le complet. În prezent, aceasta este de departe cea mai cea mai modernă și mai eficientă tehnologie de curățare a aerului. Echipamente similare de capacitate mai mică sunt instalate chiar și în restaurantele mari de la parterul clădirilor rezidențiale.

Ciclu de producție închis

Distileria Zernoff a trecut la un ciclu de producție închis în 2016. Noile tehnologii au redus în mod semnificativ volumul fracției lichide și a crescut gradul de purificare a acesteia, care este acum reintrodusă în producție pentru a fi amestecată în continuare cu noi materii prime. Ca urmare, volumul de lichid care intră în complexul de uscare a fost redus semnificativ. Noua tehnologie cu ciclu închis a redus, de asemenea, volumul de vapori de apă după procesul de uscare.


Trecerea uzinei Zernoff la ciclul închis a eliminat complet necesitatea de a îndepărta fracțiunea lichidă a filtratului de apă din cereale din procesul de producție. În același timp, tehnologia cu ciclu închis implementată garantează siguranța completă a producției pentru oameni și mediu. Ciclul tehnologic închis de producție din cadrul fabricii respectă toate reglementările de mediu ale Uniunii Europene.

Reciclarea completă a produselor secundare

Pe lângă producția directă a principalelor produse Zernoff - etanolul - fabrica a rezolvat complet problema reciclării și a colectării produselor secundare:

DDGS. Din filtratul de cereale la uzină se obține un produs cu conținut înalt de proteină – DDGS, folosit pentru hrana animalelor. Împreună cu partenerii din Germania, compania a instalat echipamente de ultimă generație și a introdus tehnologii inovatoare. Astăzi Zernoff exportă DDGS în Israel, Turcia, România și alte țări.


Dioxid de carbon. Cu ajutorul unor echipamente moderne, produse în Danemarca, compania Zernoff colectează tot dioxidul de carbon emis în timpul producției de alcool, îl ambalează în butelii speciale și îl vinde companiilor din industria alimentară din Moldova și România.

Despre companie

Uzina de producere a etanolului Zernoff și-a început activitatea la Chișinău din anul 2001. Aceasta are 250 de angajați și aproximativ alte 500 de persoane lucrează la unitățile de producere și furnizare de cereale, logistică și vânzări de produse finite.

Export. Produsele finite ale Zernoff - etanolul, vodca și subprodusele dioxid de carbon și DDGS - sunt certificate în conformitate cu standardele UE și sunt exportate în peste 30 de țări.

Controlul calității și siguranța. Uzina de producere a etanolului Zernoff dispune de un laborator modern de control al calității și este certificat în conformitate cu sistemul de calitate ISO 90001 și sistemul de siguranță alimentară HACCP. Compania este auditată anual de organisme de certificare independente din Germania și România, care asigură securitatea completă a producției pentru oameni și mediul înconjurător.


// console.log('no ads situation')