Vin sărbătorile, dar și valul V de Covid-19: Prognozele autorităților din Sănătate
Autoritățile din Sănătate prognozează valul V al Covid pentru perioada de după sărbătorile iarnă. „Cunoaștem că avem sărbătorile noastre tradiționale, când nu putem evita aglomerațiile în familii, în colective - mai mari, mai mici. Tot acestea se va răsfrânge în următorul val, la mijlocul - sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, în cadrul conferinței de presă de astăzi.
Foto: UNIMEDIA

„Conform prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății, așteptăm acest val la sfârșitul lunii ianuarie, începerea lui. Cunoaștem că avem sărbătorile noastre tradiționale, când nu putem evita aglomerațiile în familii, în colective - mai mari, mai mici. Tot acestea se va răsfrânge în următorul val, la mijlocul - sfârșitul lunii ianuarie. 

Spitalele sunt gata pentru noul val, secțiile au un respiro, numărul cazurilor este în scădere, însă am menționat că numărul de cazuri grave este încă destul de înalt, după cum vedeți în statistica zilnică și numărul de decese. Spitalele sunt gata de activitate”, a spus directorul ANSP.

Jelamschi a precizat că „următorul val poate fi Omicron”. „Dacă pe fonul european Omicron, pe fondul general de 70 la sută. Sunt date că tabloul clinic decurge mult mai ușor decât Delta. La noi poate fi puțin altă situație fiindcă noi avem 70 la sută - populație nevaccinată și asta poate avea alt tablou clinic. Presupunem că pe fonul nevaccinat Omicronul se va manifesta mai grac decât pe cel nevaccinat”, susține acesta.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu „informație pentru cei care mai ezită”. „Moldova se află acum într-un moment de respiro pandemic”, a declarat ministra. Totodată, aceasta menționează că Moldova are acum o incidență joasă de infectări, dar „înregistrează un indicator al mortalității în urma Covid-19 de 4-5 ori mai mare” decât în alte țări.

Primăria a solicitat, la data de 13 decembrie, ministerului Sănătății efectuarea unei evaluări a capacităților de spitalizare în Chișinău pentru a cunoaște care sunt necesitățile de fortificare a acestor spații. Despre asta a anunțat Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei. Până la acest moment, aceștia nu au primit un răspuns de la minister.


Pub