Alexandra Conunova și-a recuperat vioara, la 2 luni de la confiscare. PCCOCS: „Urmărirea penală continuă”

Alexandra Conunova și-a recuperat vioara. Procurorii anunță că „după parcurgerea procedurilor legale și aprecierea actelor prezentate miercuri, 22 decembrie 2021, astăzi, 23 decembrie, vioara ridicată în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău a fost returnată persoanei, care acum a prezentat documentele autentificate ce o împuterniceau să o dețină în folosință”.

Foto: colaj
Procurorii spun că la ieșirea din țară instrumentul muzical nu a fost declarat ca valoare culturală, contrar celor indicate în actele de însoțire.

„De altfel, în cazul în care este transportat un bun cu valoare culturală, potrivit legii, acesta trebuie declarat în mod obligatoriu. La două zile de la reținerea viorii de către inspectorii de la Serviciul Vamal, însă, persoana a prezentat un certificat de la Ministerul Culturii, cu un conținut contradictoriu celor indicate în cel precedent. Mai exact, acesta specifica că instrumentul nu prezintă valoare culturală.

Prin urmare, a fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei. Astăzi, la o zi de la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care se impun, instrumentul muzical a fost eliberat persoanei. Urmărirea penală continuă, în vederea dispunerii unei soluții obiective privind fapta investigată”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

Violonista Alexandra Conunova care a rămas fără instrument cu circa 2 luni în urmă a fost audiată ieri de procurorii PCCOCS.

Vioara, care a fost confiscată la 26 octombrie, aparținea violonistei Alexandra Conunova, care a împrumutat-o de la maestrul Cedric Berger din Elveția. Aceasta era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un mare violonist al lumii, iar Stradivariusul, găsit de vameși, este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Despre asta scrie Gheorghe Erizanu, fondatul editurii Cartier. Situația a fost comentată și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a menționat că responsabilii se află în contact cu Alexandra și întreprind toate eforturile pentru a lămuri situația.

Procurorii au pornit urmărirea penală în baza art. 27, art.248 al.5 din Codul penal, tentativă la contrabandă.

La 28 octombrie, procurorii au venit cu unele precizări după ce violonista Alexandra Conunova a fost lăsată fără instrument, la Aeroportul Chișinău. Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, instituția „întreprinde, în continuare, acțiunile de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor importante investigațiilor care vizează încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău, la 22 octombrie curent”.

La 29 octombrie, Alexandra Conunova a venit cu o reacție. „Sunt sigură că întâmplarea nefericită care mi s-a întâmplat se va rezolva cu bine în curând”, a menționat violonista.

După mai bine de o lună de la incident, Alexandra Conunova a lansat o petiție și susține că a pierdut concerte și a fost nevoită să închirieze o altă vioară, iar ceea ce se întâmplă o face să se simtă „hărțuită de propria țară”.

„Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare. Sunt îngrijorată enorm, în acest răstimp nu numai că am pierdut concerte, a trebuit să-mi schimb orarul, să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în țări ca Spania și Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică și sănătatea mea mintală. Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale!”, a scris aceasta.

Ultimele detalii despre caz, procurorii le-au oferit pe 10 decembrie.


Pub