Noroc! Știu că e ajun de Crăciun și probabil ai vrea să gătim vreo mâncare mai tradițională. Eu însă aș vrea să-ți dau o idee de ce bucate să mai gătești în vacanță de iarnă. Și vreau să-ți fac poftă de dovleac, pentru că tot e sezonul lui acum. Dar nu de oricare dovleac, ci de acela din care ies spaghetti. Da, da, așa i se spune: spaghetti squash.
Dacă nu ai avut încă ocazia să-l gătești, eu aș vrea să te conving să-i dai o șansă. Cred că e dovleacul cel mai îndrăgit de copiii mei, din toate soiurile care există. Și asta pentru că textura acestuia realmente amintește a paste. Dar asta numai după ce e copt. Când e crud, la prima vedere e un simplu dovleac, care nu promite nimic mai mult decât o supă cremă, o tartă, copt sau sub formă de terci. Cu ajutorul unei furculițe, spaghetti squash copt se transformă în ceva foarte asemănător la paste. Doar că e mult mai sănătos.
Cum îl gătesc eu? Cu un sos din roșii, frișcă, puțin vin alb sau bere și măsline. Iar de data asta am gătit și niște ciuperci cu fasole verzi ca garnitură. O mâncare 100% vegetariană, care te va cuceri.
Ingrediente:
1 spaghetti squash
3 lng ulei de măsline
500 g roșii cherry
1 ceapă
4 căței usturoi
250 ml frișcă
100 ml bere
brânză feta sau de capră
un pumn de măsline fără sâmburi
oregano
pătrunjel proaspăt
Etape:
- Pornește cuptorul la 250 grade. Taie dovleacul în jumătate. Scobește semințele din el, stropește-l cu ulei de măsline și pune-l la cuptor pentru vreo 35 min;
- Între timp, curăță ceapa și usturoiul. Spală bine roșiile;
- Rumenește ceapa tocată cubulețe în ulei încins;
- Adaugă usturoiul, apoi roșiile cherry tăiate jumătăți. Dacă nu ai roșii cherry, le poți înlocui cu orice roșii, inclusiv conservate;
- Peste vreo 7 min de gătit pe foc iute și amestecat continuu, adaugă berea și lasă să se gătească sub capac încă vreo 7 min, apoi adaugă frișca și mai lasă pe foc pe vreo 10 min. Adaugă măslinele la final. Sărează (dar nu tare, pentru că măslinele sunt sărate și vei adăuga mai apoi și brânza) și piperează sosul. Adaugă și niște oregano uscat;
- Scoate dovleacul din cuptor și, cu ajutorul unei furculițe, scobește pulpa care se va fărâmița singură sub formă de fidea;
- Toarnă peste pulpa dovleacului sosul de roșii, presară brânza feta sau de capră și pătrunjelul tocat;
- Servește cu carne, dacă ți-e poftă, dar mai bine cu fasole verzi și ciuperci, călite cu puțin usturoi.
Dacă reușești să faci o dată spaghetti squash ca în această rețetă, copiii singuri te vor ruga să mai gătești.