Spaghetti squash – dovleacul care te hrănește cu paste

Noroc! Știu că e ajun de Crăciun și probabil ai vrea să gătim vreo mâncare mai tradițională. Eu însă aș vrea să-ți dau o idee de ce bucate să mai gătești în vacanță de iarnă. Și vreau să-ți fac poftă de dovleac, pentru că tot e sezonul lui acum. Dar nu de oricare dovleac, ci de acela din care ies spaghetti. Da, da, așa i se spune: spaghetti squash.

Dacă nu ai avut încă ocazia să-l gătești, eu aș vrea să te conving să-i dai o șansă. Cred că e dovleacul cel mai îndrăgit de copiii mei, din toate soiurile care există. Și asta pentru că textura acestuia realmente amintește a paste. Dar asta numai după ce e copt. Când e crud, la prima vedere e un simplu dovleac, care nu promite nimic mai mult decât o supă cremă, o tartă, copt sau sub formă de terci. Cu ajutorul unei furculițe, spaghetti squash copt se transformă în ceva foarte asemănător la paste. Doar că e mult mai sănătos. 

Cum îl gătesc eu? Cu un sos din roșii, frișcă, puțin vin alb sau bere și măsline. Iar de data asta am gătit și niște ciuperci cu fasole verzi ca garnitură. O mâncare 100% vegetariană, care te va cuceri. 

Ingrediente:

1 spaghetti squash

3 lng ulei de măsline

500 g roșii cherry

1 ceapă

4 căței usturoi

250 ml frișcă

100 ml bere

brânză feta sau de capră

un pumn de măsline fără sâmburi

oregano

pătrunjel proaspăt

Etape:

  1. Pornește cuptorul la 250 grade. Taie dovleacul în jumătate. Scobește semințele din el, stropește-l cu ulei de măsline și pune-l la cuptor pentru vreo 35 min;
  2. Între timp, curăță ceapa și usturoiul. Spală bine roșiile;
  3. Rumenește ceapa tocată cubulețe în ulei încins;
  4. Adaugă usturoiul, apoi roșiile cherry tăiate jumătăți. Dacă nu ai roșii cherry, le poți înlocui cu orice roșii, inclusiv conservate;
  5. Peste vreo 7 min de gătit pe foc iute și amestecat continuu, adaugă berea și lasă să se gătească sub capac încă vreo 7 min, apoi adaugă frișca și mai lasă pe foc pe vreo 10 min. Adaugă măslinele la final. Sărează (dar nu tare, pentru că măslinele sunt sărate și vei adăuga mai apoi și brânza) și piperează sosul. Adaugă și niște oregano uscat;
  6. Scoate dovleacul din cuptor și, cu ajutorul unei furculițe, scobește pulpa care se va fărâmița singură sub formă de fidea;
  7. Toarnă peste pulpa dovleacului sosul de roșii, presară brânza feta sau de capră și pătrunjelul tocat;
  8. Servește cu carne, dacă ți-e poftă, dar mai bine cu fasole verzi și ciuperci, călite cu puțin usturoi.

Dacă reușești să faci o dată spaghetti squash ca în această rețetă, copiii singuri te vor ruga să mai gătești. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.