Magia sărbătorilor de iarnă e creată de mame, nu de Moș Crăciun

Ia loc. E timpul să avem o discuție serioasă. Știu că ai crezut până acum, timp de ani de zile, că magia sărbătorilor de iarnă este asigurată de Moș Crăciun, dar e timpul să afli adevărul. Poate chiar poți să-ți dai seama și singur/ă despre cine este vorba? Închide ochii și amintește-ți cine are grijă în fiecare an să pregăteasca masa doldora de bucate de Crăciun, cine decorează casa, cine cumpără cadourile, cine invită musafiri, cine aleargă după sare, după șervețele, după încă niște murături și cine rămâne la urmă să facă curățenie după ce toți s-au dus pe la casele lor, sătui și îmbătați de fericire? Corect, femeile!  

Cu siguranță există excepții și bărbați care „ajută”, de parcă gătitul și restul sarcinilor casnice ar fi exclusiv îndeletniciri ale femeilor și nu necesități ale întregii familii, respectiv, responsabilitatea tuturor adulților din care este alcătuită familia. Dar majoritatea covârșitoare a acestor lucruri este dusă pe umerii mamelor și bunicilor. O confirmă Studiul Generații și Gen: „sarcinile domestice legate de îngrijirea gospodăriei sunt o responsabilitate exclusivă pentru majoritatea femeilor din Moldova. Studiul relevă că 82,6% femei sunt primordial responsabile de pregătirea meselor, 79,6% – de curățenia casei și 88,6% – de spălatul rufelor, ponderea bărbaților care sunt de cele mai multe ori responsabili de aceste sarcini este de zeci de ori mai mică.” 

Iar de sărbători această povară devine și mai mare, și mai grea. De multe ori femeile petrec săptămâni întregi la bucătărie înainte de sărbătorile de iarnă, împărțindu-și timpul minuțios, ca să reușească să facă toate cele zece feluri de mâncare planificate. Iar planificarea poate începe chiar și cu luni înainte și e un efort considerabil, dar pe care puțini îl consideră muncă în adevăratul sens al cuvântului. Și pe seama cui sunt lăsate cumpărăturile, dacă nu a femeilor?

Enlarge

tumblr_p253n5BV5u1su2ieno1_1280
Sursa: https://sovtime.com/

Femeile cel mai des cumpără cadouri, au grijă de copii și de mersul la matinee sau alte sărbători. Nu avem astfel de studii pentru Moldova, dar un studiu din SUA publicat în 2017 arată că 91% din femei au grijă de menținerea tradițiilor și a relațiilor sociale cu rudele și prietenii. De exemplu, două treimi din femeile căsătorite din SUA trimit de obicei cărți poștale de Crăciun, și doar jumătate din bărbați o vor face. Tot femeile sunt cele care cumpără mai multe cadouri și petrec mai mult timp alegându-le. Studiul Generații și Gen mai arată că „deoarece cumpărăturile zilnice sunt legate direct de realizarea sarcinilor de îngrijire, deciziile legate de acestea sunt luate de către 41,8% femei comparativ cu 13,4% bărbați”. Deși criza pandemică a determinat mai multe familii să ia decizii în comun, „faptul că pandemia nu a determinat o implicare mai mare a bărbaților în rolurile de îngrijire arată că, pentru unele gospodării, rolurile de gen s-au aliniat și mai mult din perspectiva că mai multe femei au devenit responsabile de obligațiile casnice, iar o parte din bărbați au preluat responsabilități din afara gospodăriei.”

Ce-i de făcut?

În primul rând, e timpul să nu ne temem și să aducem acest subiect în discuție. Să încurajăm bărbații să-și asume mai multe responsabilități, iar dacă ești bărbat – poți începe chiar acum să-ți asumi mai multe responsabilități. 

În al doilea rând, să împărțim egal, pe cât este posibil, și responsabilitățile casnice din tot timpul anului. Atenție, există o mare diferență dintre „sarcini” și „responsabilități”. Să îndeplinești o sarcină nu e egal cu a avea o responsabilitate și înseamnă că cineva trebuie să-ți spună să o faci. 

Și poate cel mai important este să ne învățăm să identificăm și valorăm toată munca care stă în spatele magiei de sărbători: toată mâncarea, decorațiunile și sărbătorile organizate. Ca să atingem egalitatea de gen la acest capitol e nevoie să scoatem la lumină tot efortul care fac sărbătorile în familie posibile și să recunoaștem că se datorează în mare parte femeilor, nu unui bărbat în vârstă inventat, în costum roșu, care ne vizitează o singură dată pe an. 

NB:  Acum câțiva ani, un grup feminist din Spania a inventat un dispozitiv minunat pentru a atinge egalitatea de gen, se numește „Așezătorul de mame”. Vedeți mai jos varianta în engleză: 

Sărbători odihnite și feministe să aveți!

Sursa foto: Youtube.com/user/vkysnueveschi

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.