Maib a semnat două acorduri de partajare a riscurilor cu BERD și UE, pentru finanțarea IMM-urilor

23 Dec. 2021, 12:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Dec. 2021, 12:32 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib a semnat pe 22 decembrie un Acord cadru de participare la risc nefinanțat cu Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție aferent partajării riscului de credit în procesul de creditare a clienților băncii. Acordul de partajare a riscurilor va fi valorificat pentru a stimula finanțarea afacerilor mari din Moldova. Acordul prevede co-participarea BERD în proiectele de finanțare a clienților băncii, prin asumarea (non-resurse) a riscului de credit de până la 50% (din expunerea existentă și nouă a creditorului), reducând astfel ponderea riscului și cerințele de capital pentru împrumuturi, astfel, crescând capacitatea de finanţare a maib. În cadrul facilității de partajare a riscurilor, BERD și maib au aprobat deja două împrumuturi în valoare totală de până la 20 milioane EUR.

Suplimentar, maib a primit un împrumut în valoare de 5 milioane EUR în cadrul Liniei de credit EU4Business-BERD pentru finanțarea IMM-urilor locale, cu scopul de a îmbunătăți produsele și serviciile în conformitate cu standardele UE, de a crește competitivitatea la nivel local și de a profita de oportunitățile comerciale internaționale, cel puțin 70% din împrumut fiind estimat să finanțeze investițiile în tehnologii ecologice.

UE completează finanțarea BERD cu granturi și asistență tehnică gratuită pentru debitori în cadrul inițiativei sale EU4Business. Noul împrumut succede acordul de 30 de milioane EUR semnat de maib în cadrul liniei de credit în ultimii doi ani.

Octavian Costaș, director asociat BERD, senior banker, a declarat:

„Ne face plăcere să ne unim eforturile cu partenerii noștri, Uniunea Europeană și maib, pentru a susține companiile din Republica Moldova cu finanțare atât de necesară. Semnarea de astăzi va crea mai multe oportunități pentru un număr mai mare de companii din toată țara, care să investească în redresare, creștere și dezvoltare pe termen lung”.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a afirmat:

„Susținerea IMM a fost și rămâne a fi miezul asistenței, pe care UE o oferă Republicii Moldova și cetățenilor acesteia, care joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, datorită capacității lor de inovație și adaptare la piețele în rapidă schimbare. Astăzi, în parteneriat cu BERD și în baza abordării Echipa Europa, un alt pas concret a fost făcut pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor locale la finanțare, care este esențială pentru implementarea tehnologiilor moderne și sporirea competitivității. Încurajăm IMM-urile din Republica Moldova să valorifice avantajul noilor oportunități, care le sunt oferite în cadrul EU4Business și în parteneriat cu băncile locale”.

Giorgi Shagidze, CEO maib, a menționat:

„Acesta este un produs unic pentru clienții noștri, care ne va sprijini să răspundem solicitărilor sporite de finanțare și susținere a afacerilor în creștere, astfel investind în dezvoltarea pe termen lung a economiei țării. Îmi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul lor continuu cu maib și pentru sprijinul de lungă durată acordat economiei Republicii Moldova. Semnarea Acordului de partajare a riscurilor este o dovadă a expertizei maib în domeniul creditării și a capacității noastre de a oferi cele mai necesare produse și servicii financiare companiilor locale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii noștri valoroși pentru a crea condiții afacerilor din Moldova să rămână competitive și să prospere”.

Aceste acorduri inovatoare se aliniază complet cu strategia maib și cu evoluția în creditarea afacerilor. În special, segmentul IMM-urilor a înregistrat o creștere excepțională în 2021, portofoliul de credite maib pentru IMM-uri majorându-se cu peste 30% în acest an.

Despre BERD

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de economii din trei continente. Banca este deținută de 69 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, bine guvernate, verzi, incluzive și integrate.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,1% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,2% din credite, conform situației din 30 septembrie 2021. 25,3% din creditele ipotecare acordate în Republica Moldova sunt oferite de maib. Banca deservește peste 35% din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 19,9% la 30 septembrie 2021.

Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău