„Regele” turismului pentru Grecia s-a „înglodat”. 4000 de moldoveni, afectați

23 Dec. 2021, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2021, 17:42 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai mare operator turistic, Mouzenidis Travel, care presta servicii turistice pentru destinația Grecia, în Europa de Est, a intrat în insolvență, iar deputații au votat în prima lectură prelungirea moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni.

Compania turistică Mouzenidis Travel  a declarat oficial că a intrat în insolvență, iar în rezultat au fost afectați moldovenii care au achiziționat foi turistice pentru destinația Grecia.

Urmare a dificultăților financiare cu care se confruntă compania au fost afectați 4000 de turiști moldoveni, iar companiile turistice au de rambursat 1,1 mil. de lei. Este vorba de 300 de companii.

Pentru a ușura povara operatorilor turistici din Republica Moldova, deputații au prelungit moratoriul până la 30 septembrie 2022, în condițiile în care prezentul expiră la sfârșitul lunii decembrie. Acesta a fost instituit în anul 2020 pe fundalul crizei pandemice, care a afectat companiile turistice.

Bulgaria este unica țară care a negociat cu Grecia, care rambursează 50% și 50% guvernul de la Sofia. În Federația Rusă și Ucraina a fost prelungit moratoriul pentru companiile turistice și se duc tratative cu Grecia pentru atenuarea situației.

Mouzenidis Travel este cel mai mare operator de turism rus pe direcția Grecia. Mouzenidis Travel a fost fondată în 1995 de către georgianul Boris Mouzeinidis, iar sediul central al companiei era situat în Salonic, Grecia.

Operatorul turistic presta servicii turistice pentru Grecia, Cipru, Italia, Spania. În Caucaz: Azerbaidjan, Armenia, Georgia. Destinații exotice: Mauritius, Maldive, excursii în Qatar, Statele Unite ale Americii. Emiratele Arabe, excursii în Rusia și în stațiunea bulgară Bansko.

Grecia reprezintă aproximativ 85-90% din vânzările Mouzenidis Travel.

Potrivit siteului oficial, Mouzenidis Travel are 100 de birouri, reprezentanțele sale fiind în 17 țări. Este vorba de Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, România, Serbia, Letonia, Estonia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Ungaria, Armenia, Germania, Italia și Cipru.

Pe 27 martie 2021, Boris Mouzenidis, fondatorul și președintele grupului de companii de turism Mouzenidis, a murit din cauza unei probleme cardiace după coronavirus.

După moartea fondatorului, moștenitorii nu au putut să readucă rapid compania la activitatea de altădată de obicei. Situația a fost agravată de pandemia de coronavirus și, ca urmare, a închiderii frontierelor. De la începutul dificultăților la Mouzenidis Travel, compania încearca să găsească un investitor. Operatorul de turism a solicitat împrumuturi băncilor. Totuși, pentru perioada anterioară încheierii garanției financiare în situația economică dificilă de pe piața turistică din perioada pandemiei, nu a fost posibil să se găsească investitori.

În iunie 2021, Mouzenidis Travel a anunțat că va suspenda serviciile pentru clienți până la sfârșitul lunii iulie din cauza problemelor financiare.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău