BNM strânge „lațul” pentru bănci. COVID-19 nu prezintă riscuri capabile să afecteze funcțiile critice

22 Dec. 2021, 08:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2021, 08:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Comitetul executiv al BNM a decis revocarea măsurilor temporare aferente cerințelor față de amortizorul de conservare a capitalului pentru bănci, introduse în aprilie 2020, și revenirea la cerințele prepandemice față de amortizorul de conservare a capitalului.

Măsurile de relaxare temporară a amortizorului au fost aplicate începând cu aprilie 2020, ținând cont de situația epidemiologică dificilă generată de COVID-19 și în scopul de a asigura stabilitatea sectorului bancar, fiind în conformitate cu practicile internaționale de susținere adoptate la nivelul UE. Măsura aplicată a urmărit menținerea tendinței de finanțare a companiilor și populației de către bănci, asigurând o redresare economică fermă și lină.

Decizia BNM a fost luată în contextul în care condițiile care au determinat relaxarea temporară a cerințelor față de amortizorul de conservare a capitalului (riscul înalt de scădere semnificativă a activității economice, deteriorarea considerabilă a calității activelor băncilor cu impact major asupra fondurilor proprii, reducerea bruscă a ofertei de creditare din partea băncilor) au fost depășite, iar situația epidemiologică din țară generată de COVID-19 nu prezintă riscuri capabile să afecteze funcțiile critice ale băncilor.

Luând în considerare cele menționate, s-a concluzionat că sunt întrunite condițiile necesare pentru anularea permisiunii temporare acordate băncilor.

În consecință, băncile urmează să se conformeze cerințelor privind nivelul amortizorului de conservare a capitalului și să mențină un amortizor format din fonduri proprii de nivel 1 de bază egal cu 2,5% din cuantumul total al expunerii la risc. Actualmente toate băncile respectă cerințele de capital, inclusiv cerința privind amortizorul combinat.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 11:18 // Actual //  Lupu Eduard

Kievul le-a cerut aliaţilor occidentali mijloace pentru apărarea antiaeriană în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului NATO – Ucraina de joi, după o serie de atacuri cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a arătat misiunea Ucrainei la NATO.

Rusia a efectuat vinerea trecută cel mai mare atac aerian asupra sistemului energetic ucrainean de la invazia din februarie 2022, avariind unităţile energetice de la un baraj important şi provocând pene de curent pentru mai mult de un milion de persoane, relatează Reuters.

Misiunea Ucrainei la NATO a precizat, pe platforma X, că ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a informat partenerii alianţei cu privire la consecinţele atacurilor, îndemnându-i să furnizeze mai multe echipamente pentru a bloca atacurile aeriene ruseşti.

Moscova a descris atacurile sale recente ca făcând parte dintr-o serie de ”lovituri de răzbunare” şi a sporit utilizarea rachetelor balistice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău