Mai multe agenții, cu „buza umflată”. Va fi creat Fondul Național pentru Dezvoltarea Regională și Locală

22 Dec. 2021, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2021, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi crearea Fondului National pentru Dezvoltarea Regională și Locală cu un buget de 770 mil. de lei. Astfel, primăriile din țară vor putea aplica pentru diferite proiecte de dezvoltare.

Prin proiectul Legii privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală va fi asigurată integrarea procedurilor de finanțare a proiectelor infrastructurale de importanță locală în cadrul unui proces decizional unic, care va permite îmbunătățirea procedurilor de management a intervențiilor financiare în cadrul regiunilor de dezvoltare a localităților;

Totodată, crearea noului fond va permite crearea unei autorități care va fi responsabilă de alocarea resurselor financiare pentru proiecte de dezvoltare regională și locală. Aceasta va fi responsabilă de lansarea apelurilor, selectarea, evaluarea și monitorizarea implementării proiectelor de infrastructură de importanță locală. Tot aici, va fi dezvoltat un sistem informațional automatizat de management al proiectelor de dezvoltare regională și locală în care vor fi incluse toate proiectele finanțate

În urma creării autorității va fi evitată dublarea finanțării din sursele fondurilor naționale (Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Fondul Ecologic Național, Fondul pentru Eficiență Energetică).

În prezent, din Fondul pentru dezvoltare regională sunt în proces de implementare 12 proiecte cu un cost total de 437,2 milioane lei. Din mijloacele Fondului ecologic național se implementează 241 de proiecte în domeniul alimentării cu apă și sanitație, ale căror valoare totală constituie 2,95 miliarde de lei, dintre care contribuția FEN este de 1,14 miliarde de lei, iar suma restantă este de 693 mil. de lei.

Din fondul pentru Eficiență energetică se implementează 59 de proiecte cu un cost total de 192 mil. de lei, dintre care contribuția FEE este de 73 mil. de lei â, iar valoarea ce urmează a fi debursată este de 47,9 mil. de lei.

Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sunt implementate 169 proiecte de dezvoltare rurală, cu un cost total de implementare de 233,3 mil de lei, contribuția Fondului este de 187,5 mil. de lei, dintre care spre achitare au rămas 98 mil. de lei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău