Moldova a urcat trei poziții în clasamentul „Indicele libertății umane”

Goldfish jumping out of the water
Foto: depositphotos.com

Moldova s-a clasat pe locul 61 în Indicele libertății umane (Human Freedom Index), ediția 2021, din 164 de țări monitorizate. Țara noastră a urcat cu trei poziții mai sus față de anul precedent, când a ajuns pe locul 64 (din 162 de țări). Ediția din acest an se referă la datele din 2019, scrie media-azi.md.

Indicele măsoară gradul libertăților individuale și economice și se formează pe baza a 82 de indicatori grupați în 12 categorii, pe o scară de la 0 la 10 puncte. Una din categoriile măsurate se referă la libertatea de exprimare și libertatea de informare. Potrivit autorilor raportului, Indicele „prezintă starea libertății umane în lume pe baza unei măsurări ample, care cuprinde libertatea personală, civilă și economică”.

Astfel, în anul 2019, Republica Moldova s-a situat pe locul 61, având un scor de 7,68 de puncte, cu trei poziții mai sus în comparație cu anul precedent, când s-a clasat pe locul 64. În comparație cu anul 2008, atunci când indicele a fost realizat pentru prima dată, Republica Moldova a crescut cu 23 de poziții (locul 84 inițial). Cea mai proastă poziție în perioada monitorizată Republica Moldova a avut-o în anul 2009, când a ajuns pe locul 91 în clasament.

Segmentul libertății de exprimare și informare conține 8 indicatori. Scorul Republicii Moldova este de 7,5 la acest capitol. Cele mai mari note (câte 10 puncte) au fost acordate pentru secțiunile jurnaliști uciși și jurnaliști arestați, iar cele mai mici – la libertatea de exprimare academică și culturală (5 puncte). Note joase au fost oferite inclusiv în ceea ce privește libertatea presei (5,6) și libertatea de exprimare (6,8), autocenzură în presă (6,3) și hărțuirea jurnaliștilor (6,4), iar o situație mai bună se atestă pe partea de efort de cenzură guvernamentală (8,1) și efort de cenzură pe Internet (9,4).

fotocredit: depositphotos.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente