joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNicolae Cajuc: Cu hibridul SY Onestar am obținut cea mai mare recoltă de floarea-soarelui,...

Nicolae Cajuc: Cu hibridul SY Onestar am obținut cea mai mare recoltă de floarea-soarelui, 4 t/ha

Recomandate

Nicolae Cajuc, fermier din satul Cazangic, Leova este unul dintre amatorii hibrizilor de floarea-soarelui de la Syngenta. Astfel că, din cele 700 de hectare pe care a cultivat floarea-soarelui, 400 de hectare au fost cu hibrizii Syngenta.

În acest an, cel mai productiv s-a dovedit a fi hibridul SY Onestar CLP, care i-a oferit agricultorului o recoltă medie de 4 tone la hectar.

„Cultivăm hibrizi de la Syngenta de 8 ani, iar în acest an am avut 5 hibrizi de floarea-soarelui: SY Diamantis, SY Onestar CLP, Sumiko HTS, Talento și SY Experto.

Dintre aceștia, în cadrul întreprinderii pentru prima dată a fost cultivat hibridul SY Onestar CLP, ce ne-a oferit cea mai mare recoltă de floarea-soarelui din acest an. Am obținut 4 tone de semințe per hectar, hibridul fiind cultivat pe suprafața de 50 de hectare”, a relatat Nicolae Cajuc.

Pe locul doi, la capitolul recolte la SRL Cazangenii, s-a dovedit a fi hibridul Sumiko HTS, oferind o recoltă medie de 3,6 tone la hectar.

„Apreciez la acești hibrizi atât calitatea, cât și recolta bună. În plus, în condițiile deosebite ale acestui an, aș dori să menționez o particularitate deosebită a hibridului SY Onestar CLP, toleranță foarte bună la mană. Comparativ cu hibrizii de la alte companii, acesta, practic, nu a fost atacat de patogen, iar diferența de recoltă a fost de aproximativ 500 de kilograme”.

Și pentru că este foarte importantă și întreținerea corectă a culturii, în continuare, vă povestim câteva detalii despre tehnologia utilizată de către fermier:

Densitatea culturii a fost de 64 de mii de plante per hectar, perioada de semănat a hibrizilor de floarea-soarelui fiind 28 martie -1 aprilie.

Concomitent cu semănatul, în sol au fost introduse a câte 100 de kilograme de diamofos per hectar, iar în faza de 8 frunze au fost aplicate îngrășăminte foliare cu NPK 20-20-20, 3 kilograme per hectar.

Pentru menținerea sub control a bolilor, a fost utilizat fungicidul AMISTAR®XTRA, aplicat concomitent cu fertilizarea foliară.

„Suntem mulțumiți de recoltele obținute în acest an, dar și de experiența cultivării hibrizilor Syngenta în sezoanele anterioare, astfel că vom continua să dedicăm acestora suprafețe importante”, a conchis Nicolae Cajuc.

Despre SY Onestar CLP:

SY Onestar este un hibrid de floarea soarelui semi-timpuriu, Clearfield® Plus, cu un potenţial excepțional de producţie, adaptabil și stabil în diferite condiții de cultură. Prezintă toleranţă la toate rasele de mană cunoscute în Moldova. Mai multe detalii găsiți pe acest link.

Rezultate de producție floarea-soarelui Syngenta 2021, disponibile pe acest link.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale