image
Sursa foto: jurnal.md

Glijin, răpit și deținut în condiții inumane la Tiraspol, vizitat pentru prima oară de mama lui; A acuzat probleme cardiace

Adrian Glijin, bărbatul în vârstă de 41 de ani răpit la 7 octombrie 2020 și deținut în condiții inumane la Tirapol, a fost vizitat pentru prima oară de mama lui, Vera Glijin. Anunțul a fost făcut de asociația Promo-Lex.

După mai multe eforturi ale rudelor și avocaților Promo-Lex, Adrian Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol).

Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului.

Adrian a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților de la Chișinău și celor ruse să asigure accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale lui Adrian Glijin.

Totodată avocații solicită să fie depuse eforturi eficiente pentru eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin.

Amintim că Adrian Glijin a fost răpit la 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020 ministrul de interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020 (inclusiv a lui Adrian Glijin) sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova, a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

La 5 noiembrie.2021, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, deoarece administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante.

Mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare în adresa acestuia. Și de această dată, administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea scrisorii pe motiv că, ”corespondența este interzisă”.

În data de 7 decembrie 2021, mama deținutului a susținut o nouă conferință prin care reiterat solicitările anterioare cu privire la întrevederea cu Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: