image
Sursa foto: ria.ru

Moscova acuză NATO că intenționează să implice Republica Moldova, Ucraina și Georgia în acțiuni împotriva Rusiei

Capacitatea de luptă a forţelor armate ale Rusiei a crescut anul acesta cu 12,8%, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la o reuniune cu Statul Major. Situaţia politico-militară la nivel mondial continuă să se deterioreze şi ''cresc tensiunile la frontierele occidentale şi orientale ale Rusiei'', a remarcat Şoigu.

„Statele Unite îşi sporesc prezenţa militară lângă frontierele ruse. În ţările Europei de Est sunt în jur de 8.000 militari în unităţi americane'', a semnalat ministrul rus, subliniind că trupele americane au restabilit în Germania un centru de comandă care înainte de 1991 era responsabil de rachetele cu rază medie de acţiune.

El a criticat şi intensificarea manevrelor SUA şi ale NATO în proximitatea frontierelor ruse, cu folosirea aviaţiei strategice care practică ''lansări virtuale de rachete nucleare asupra obiectivelor noastre''.

„Frecvenţa acestor zboruri în apropierea frontierelor noastre a crescut mai mult decât dublu'', a menţionat Şoigu, potrivit căruia NATO are în vedere implicarea în exerciţiile la care el a făcut referire şi a unor state care nu fac parte din această alianţă, precum Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

„NATO acordă o atenție deosebită transferului de trupe pe flancul estic al alianței, inclusiv din partea continentală a Statelor Unite. La exerciții se eleborează diferite opțiuni de utilizare a grupurilor de coaliție împotriva Rusiei cu utilizarea statelor din afara blocului - Georgia, Moldova și Ucraina”, a declarat Șoigu, potrivit Ria Novosti.

De asemenea, a continuat ministrul rus, Statele Unite continuă să amplaseze sisteme de apărare antirachetă în regiunea Pacificului şi ameninţă astfel frontierele estice ale Rusiei.

Făcând un bilanţ pentru anul care se încheie, ministrul Şoigu a declarat că armata rusă a primit 5.000 de unităţi de noi tipuri de arme, a fost încheiată construcţia a două baze militare şi a cinci aerodromuri în zona Arctică, a fost creat primul regiment de rachete balistice intercontinentale cu blocuri de luptă hipersonice Avangard, două regimente au fost echipate cu rachete Yars şi a fost creată o unitate de avioane MIG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, scrie Agerpres.

Conform prezentării lui Şoigu, armata rusă are planuri ambiţioase şi pentru anul viitor, când ar trebui să recepţioneze 5 noi submarine, 11 nave de luptă,

Noutăţile partenerilor

comentarii: