image
Sursa foto: facebook

Nicolae Ciucă: Comasarea trupelor rusești la granița cu Ucraina este nejustificată; NATO îşi va apăra toţi membrii

Premierul României Nicolae Ciucă spune că România va fi în continuare un „partener dedicat” în cadrul NATO şi va contribui la misiunile Alianţei Nord-Atlantice. El a adăugat că actuala comasare a trupelor rusești aproape de granița cu Ucraina este „nejustificată” și că acțiunile NATO nu pot fi considerate „provocări”, notează Digi24.

„Sunt foarte onorat să mă aflu din nou aici, la sediul NATO. Este o oportunitate importantă să discut cu dumneavoastră chestiuni legate de securitatea euro-atlantică. Daţi-mi voie să subliniez încă o dată sprijinul pe care ni-l acordaţi, în ciuda timpurilor dificile şi tensionate. România va rămâne un partener dedicat, contribuind substanţial la misiunile şi operaţiunile NATO. Şi intenţionăm să continuăm şi să intensificăm rolul nostru în cadrul Alianţei prin contribuţii concrete”, a spus Ciucă într-o conferinţa de presă comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Am discutat astăzi cu secretarul general numeroase probleme de importanţă majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summitul de la Madrid din anul următor, în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianţei. De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să îşi respecte angajamentul de a asigura două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare”, a continuat el. De asemenea, România intenţionează să contribuie activ şi semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO şi, desigur, la misiunile în care Alianţa va fi angajată”, a mai spus premierul.

Cei doi oficiali au discutat și despre tensiunile din zona Ucrainei.

„Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem întelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă, evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii, deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei. Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum am putea să ne consolidăm securitatea într-un mod mai eficient”, a mai spus Ciucă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: