(video) Ședința CMC a luat sfârșit. Ce proiecte au fost aprobate de consilieri

Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit astăzi în ședință. Aprobarea bugetului pentru anul următor și inventarierea bunurilor imobile aflate în proprietatea municipiului Chișinău și a SA în care CMC deține cotă-parte, pe ordinea de zi.

Foto:

(17:06) Ședința CMC s-a încheiat.

(17:03) Punctul 2 de pe ordinea de zi, vot cu susținerea a 46 aleși municipali

(16:20) Niciun amendament înaintat de consilierul PAS Roman Cojuhari nu a întrunit numărul necesar de voturi.

(15:57) Proiectul bugetului pentru 2022, votat ca bază. 

(15:36) „Dacă ne uităm la bugetul realizat pentru acest an vedem împumuturi de 800 milioane de lei”, declară consilierul PL Ion Cebanu.

(14:48) Roman Cojuhari: Deciziile care au fost votat în Consiliul, au fost prevăzute că vor fi reparate în 2022 au fost prevăzut în buget?

Olesea Pșenițchi: Toate solicitările au fost incluse.

Roman Cojuhari: Au fost pe parcursul lui 2021 ridicată întrebarea pe impozitul pe imobile?

Olesea Pșenițchi: Cea a anului curent.

(14:27) Consilierii au revenit în ședință. Raportor prezintă spre examinare bugetul pentru 2022 în a doua lectură. Șefa interimară a Direcției generale finanțe, Olesea Pșenițchi, a prezentat sumele care urmează a fi alocate din bugetul municipal.

(12:59) Consilierii au ieșit în pauză de o oră.

(12:49) „Repet ce am spus la începutul ședinței, oamenii așteaptă rezultate. Nu poți arăta albul - negru și negrul - alb. Am văzut acum declarațiile prim-ministre referitor la coridorul verde, că nu-s date cu caracter public, dar banul este public. Coridorul verde a fost organizat pentru „oamenii buni” în unele zile a avut mai mult de 80 de ori. Trebuie să vă fie rușine. Repet eu nu mă plimb cu paza de stat, așa cum vă place dumneavoastră, plus nu insist pe coridorul verde. Și vă asigur că mai mult nu ve-ți fi autorizați, mergeți la lucru ca oamenii obișnuiți”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

(12:43) Dinari Cojocaru se adresează PAS: V-ați deprins să vină toți la poclon la voi, că la voi picioarele-s grele. CMC nu stă sub fusta Maiei Sandu, dar este organul debilerativ. Vreau să știu cu câte propuneri ați venit pentru 2022, de-l criticați azi.

(12:35) Aliona Mandate răspunde lui Cojuhari: „V-ați închis în cămașa voastră și ați venit acum cu decarații de la tribune. Să vă fie rușine, că ne atacați”.

(12:26) Roman Cojuhari, fracțiunea PAS: „Văd că atacurile continuă, eu înțeleg că noi am uitat că avem de votat bugetul în a doua lectură. Proiectul a fost prezentat unul singur, restul sunt doar polemici atacuri. Noi am fost delegați aici să discutăm întradevăr despre problemele cetățeniilor. Toate bredurile (n.r. aberații), chemăm la raport oamenii care trebuie să se coupe cu totul atceva în această pandemie

(12:10) „Autosalubritate și Nicropola nu-și face treaba bine, dar voi continuați să le alocați bani. Trebuie să fie incluși în luarea deciziilor și societatea civilă”, susțin membrii acesteia. 

(11:55) Luările de cuvânt continuă, consilierii munipali, reprezentanți ai organizațiilor și locuitorii orașului au venit cu propuneri pentru bugetul pentru anul 2022. Animalele fără adăpost - subiectul care a generat numeroase schimburi de replici între consilieri.

(11:28) Victoria Ungureanu, locuitoare a sectorului Buiucani, a venit cu rugămnite la CMC „de a nu diviza banii alocați pe criterii politice” și să fie rezolvată problema canalizărilor. „Să se aloce măcar 10 milioane pentru asigurarea cu sistem de canalizare centralizat”, spune aceasta.

(11:24) „Am ajuns să rămânem și fără apă. Noi promitem că vom rezolva problema animalelor fără adăpost, este nevoie de 2-3 milioane de lei pe an și teritoriul Nicropolei”, a declarat Galina Jesua, care a venit cu un răspuns către membrul Platformei DA, Verbițchi.

(11:20) Eugen Bălțat solicită includerea în buget a unu proiect de reabilitare a curților, cu valoarea de 4 milione de lei.

(11:16) Slivca cere alocarea unui milion de lei pentru reabilitarea unei zone de parc.

(11:10) Irina Iacovenca, conducătoarea Direcției responsabile de animalele fără adăpost, răspunde acuzațiilorprivind activitatea ineficientă a instituției.

(11:04) „Acest document este fundamental pentru toată populația RM dacă vreți. Ceea ce m-a deranjat a fost acest permanent circ de prost grust pe care ni le-a oferit câțiva consilieri. De ce minoritățile trebuie să decidă? Dacă lui Petrescu nu-i place ceva în acest buget putea în cadrul dezbaterilor publice să vină să facă amendamente. Haide-ți prin ceea ce facem noi să demonstrăm că nu suntem Ion Ceban, Mai puneți până pentru oameni la acest spectacol”, a declarat Andrei Năstase.

(11:01) Consilierii au păstrat un minut de tăcere pentru cei căzuți în revoluția din România.

(10:55) „Să lăsăm deoparte disputele politice. Oamenii așeaptă rezultate. Vă implor să depolitizăm subiectul și să frunizăm rezultate. Unii mai arată cu degetul la Primărie - ușile acesteia sunt deschise.Nu dați vă rog din mâini.

(10:54) Ordine de zi este votată în întregime.

(10:49) Cu 45 de voturi pro este inclusă sub numărul 5 prezentarea de informații privind situația Covid.

(10:43) Consilier al Partidului Șor Serghei Burgudji a cerut să vină cu un raport șef adjunct al Direcției a direcției generală asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, privitor la procesul de vaccinare și subiectele actuale privind situația Covid.

(10:36) Victor Poliacov este ales președintele ședinței de astăzi.

(10:32) Ședința CMC a început cu 43 de consilieri prezenți în sală. Ion Ceban: De câteva săptămâni Primăria administrează doza booster fără restricții și condiționalități, cum ar fi vârsta sau gradul de necesități.

(10:17) Ședința propriu-zisă a CMC nu a început, dar aleșii municipali deja s-au laut la ceartă pe subiectul aprobării bugetului peentru 2022.

Urmărește ședința LIVE pe UNIMEDIA:


Pub