(video) CC a declarat neconstituțională o expresie din articolul 335 din Codul penal. La ce se referă aceasta

Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit, astăzi, în ședință. Aceștia s-au expus asupra unei sesizări privind excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din articolul 335 alin. (1) din Codul penal al Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

update 13:20 Magistrata Liuba Șova anunță decizia Curții Constituționale: „CC hotărăște:

1. Se admite excepția de neconstituționalitate, ridicată de domnul avocat Serghei Filatov, ridicată în interesele domnului Vladislav Văzdăuțan, parte în dosarul nr.10-200280/2020, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

2. Se declară neconstituțional textul „intereselor publice sau” din art.335, al.1 din Codul penal.

3. Prezenta hotărâre este defintivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”.

update 11:44 Judecătorii CC s-au retras în camera de deliberări. Pronunțarea va avea loc la ora 13:00.

update 11:44 Părțile își prezintă cuvântul de încheiere.

update 10:50 Reprezentantul Guvernului, Iulian Rusu, prezintă poziția Executivului pe marginea sesizării: Sesizarea urmează a fi respinsă.

update 10:26 Reprezentantul Parlamentului, Valeriu Kuciuk, expune poziția Legislativului pe marginea sesizării: Sesizarea urmează a fi respinsă.

update 10:12 Avocatul Serghei Filatov, autorul sesizării, expune argumentele care au stat  la baza sesizării.

update 10:08 Magistratul CC Vladimir Țurcanu: La originea cauzei se află sesizarea privind excepția ne neconstituționalitate a expresiei „intereselor publice” din art. 335, al.1 din Codul penal, ridicată de avocatul Serghei Filatov, în interesele lui Vladislav Văzdăuțan, parte într-un dosar pendinte la Judecătoria Chiținău, sediul Ciocana. Art. 335, al.1 din Codul penal stabilește răspunderea pentru folosirea intenționată, de către o persoană care gestionează o organizație comercială obștească sau o altă organizație nestatală, ori care lucrează pentru o astfel de organizaţie a situaţiei de serviciu, a bunurilor organizaţiei în interes material, în alte interese personale sau în interesul terţilor, direct ori indirect, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.

Autorul excepției de neconsituționalitate a menționat că expresia „intereselor publice” este imprevizibilă, fiinc contrarră art.1, al.3, 22 și 33 din Constituție.

update 10:05 Președinta CC, Domnica Manole, lipsește de la ședință, aceasta fiind prezidată de magistrata Liuba Șova.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA: 



Articolul 335 din Codul penal se referă la abuzul de serviciu.



Pub