Zece persoane, reținute în dosarul de corupție de la ASP, își recunosc vinovăția și cooperează cu ancheta

Zece din cele paisprezece persoane, reținute ieri de CNA și procurori în mai multe dosare de corupție pentru implicare în schema infracțională de eliberare a actelor cadastrale, își recunosc vinovăția. CNA anunță că acestea colaborează cu anchetatorii și urmează a fi cercetate în stare de libertate. Alte patru persoane se află, în prezent, în izolatorul CNA și vor fi audiate, pe parcursul zilei, de procurori în vederea luării unei decizii cu privire la solicitarea mandatelor de arestare pe numele acestora. Printre acestea este și organizatorul schemei.

Foto: captură video

În urma acțiunilor de urmărire penală, ofițerii CNA și procurorii au ridicat înscrisuri de ciornă, documente, telefoane mobile și alți purtători de informație, care urmează a fi analizate. De asemenea, de la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare, cea mai mare sumă fiind de 10 mii de euro.

La această etapă, în cadrul anchetei sunt cercetate câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Unsprezece dosare, conexate într-o procedură comună, se află în gestiunea ofițerilor CNA, iar Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Price persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Pe data de 20 decembrie, paisprezece persoane au fost reținute pentru fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență, iar în total 38 de figuranți au fost supuși perchezițiilor domiciliare. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

CNA a publicat ieri și stenograme.


Pub