(sondaj) UE vs Uniunea Euroasiatică? Ce ar alege moldovenii, dacă duminică ar avea loc un referendum

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică, 46,3% dinrte cetățeni ar vota pentru aderarea la UE, iar 34,6% - pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică. Cel puțin așa aratărezultatele unui sondaj socio-politic,realizat de IDIS Viitorul, în comun cu CBS Research și IPRI București și prezentat ieri.

Foto: IPN.md

Moldovenii au fost întrebați, inițal, cum ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum și li s-ar cere să se expună cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ar vota pentru aderare 48,9%; alți 32,8% ar vota împotrivă; alți 13% au spus că nu știu, nu au decis, iar 4,0% - că nu ar participa.


De asemenea, în cadru aceluiași sondaj, respondenții au fost întrebați cum ar vota dacă li s-ar cere să se expună cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică. (Rusia-Belarus-Kazahstan).

Iată cum s-au împărțit răspunsurile:

44,2% aș vota pentru; 37,3% aș vota împotrivă; 13,1% nu știu, nu m-am decis; 3,6% nu aș participa; 1,8% nu răspund.



Respondenții au fost întrebați și cum ar vota dacă, totuși, ar trebui de ales în cadrul unui referendum între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică. 

Iată cum au răspuns:

46,3% pentru aderarea la UE; 34,6% pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică; 13,3% nu știu, nu m-am decis; 4,3% nu aș participa; 1,5% nu răspund.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1055 de persoane, cu o marjă de eroare de 3 la sută. Datele au fost culese în perioada 4-15 decembrie.


Pub