Nume
Parola
Vizualizări: 3456
Peste 130 de copii din comuna Pănășești, r. Strășeni, beneficiază de condiții mai bune la grădinița din localitate grație suportului USAID
Pănășești, r. Strășeni, 21 Decembrie 2021 — Peste 130 de copii din comuna Pănășești, raionul Strășeni, beneficiază de condiții mai bune la grădinița din localitate

Cu suportul USAID, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, Primăria comunei Pănășești a implementat un proiect de reconstrucție a acoperișului grădiniței din localitate care găzduiește 130 de copii din comună.

Acoperișul celor cinci blocuri ale grădiniței necesitau reparații urgente, întrucât din lipsă de fonduri acesta nu a mai fost reparat de mai bine de 15 ani. La fiecare ploaie, pereții sălilor de studii deveneau umezi și apărea mirosul de mucegai. ”A fost un proiect mult așteptat de noi, angajații grădiniței, de părinți și de copii din localitate. Ne bucurăm ca am implementat acest proiect și nu ne mai temem de ploi sau ninsori” a adăugat directoarea grădiniței, Viorica Istrati.

Cu suportul USAID și a contribuției locale, grădinița dispune de un acoperiș modern, realizat din materiale de calitate, care nu permit precipitațiilor să se infiltreze în structura blocurilor, ajută la menținerea temperaturii interioare și contribuie la reducerea cheltuielilor pentru încălzirea blocurilor. „În primul rând vreau să mulțumesc poporului american pentru ceea ce face pentru Republica Moldova, pentru copiii noștri şi cred că toată localitatea le mulțumește, mai ales părinţii copiilor, care vin aici şi văd că au condiţii cu mult mai bune” a menționat Primarul localității, Valeriu Bujoreanu în cadrul evenimentului de inaugurare, organizat ieri în comună.

Pentru renovarea instituției, s-au alocat 91 de mii de dolari: 55 de mii de dolari au fost oferiţi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare, iar restul banilor de către primăria localității Pănăşeşti. ”Proiecte similare sunt implementate în toate cele 90 de comunități partenere care colaborează cu Programul Comunitatea Mea. Pe lângă proiect de reabilitatoare a clădirilor de grădinițe și școli, Programul mai implementează proiecte de iluminat public stradal, construcția trotuarelor, apeduct și rețele de canalizare, reparația drumurilor locale. În 2021, au fost finisate 23 de proiecte de infrastructură cu valoare totală de 1.3 milioane de dolari SUA” a adăugat Directorul Programului Comunitatea Mea, Daniel Șerban.

Despre Programul Comunitatea Mea
Programul Comunitatea Mea este programul principal al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID în domeniul guvernării locale. Implementat de IREX, programul are scopul de a susține 90 de primării și localități din R. Moldova pentru a putea asigura o guvernare eficientă și pentru a dezvolta comunitățile rurale și serviciile publice.