Top 5 ponturi de care să ții cont când negociezi cumpărarea unui apartament. Cu cât poți coborî prețul

21 Dec. 2021, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Dec. 2021, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Când vine vorba de vânzarea sau cumpărarea unei proprietăţi există un moment cheie care face, de regulă, diferenţa între succesul sau eşecul unei tranzacţii. Acel moment face referire la negocierea cu potenţialul client, care va fi decisivă în stabilirea preţului final de tranzacţionare.

Iar dacă vrei să pornești pregătit este nevoie să te documentezi în prealabil, pentru că „arta negocierii” nu se învaţă de azi pe mâine.

La valoarea de vânzare a unei proprietăți, cele două părți implicate au, în mod firesc, interese divergente: tu vei căuta să „bați palma” la un preț cât mai mic, iar vânzătorul va vrea, dimpotrivă, să obțină un preț cât mai mare.

Rezolvarea acestui „joc de interese” este negocierea. În cazul în care ești „pe cont propriu”, specialiştii de la imobiliare.ro au realizat un clasament cu ponturi care iti pot aduce succesul în negocierea de cumpărare a locuinţei la un preţ cat mai avantajos.

Primul pas este să studiezi piața

În orice negociere, cele două părți trebuie să-și susțină poziția prin argumente valide. Astfel, primul pas într-un asemenea demers constă într-o cunoaștere temeinică a pieței. Te poți pune la curent cu evoluția generală a prețurilor din sectorul rezidențial consultând cele mai recente analize de piață de pe site-urile de specialitate cunoscute.

Toţi proprietarii să fie prezenţi la negociere

Dacă există mai mulţi proprietari (soţ şi soţie, spre exemplu), este important ca toţi să fie prezenţi la întâlnire şi doar unul să deruleze propriu-zis negocierea.

Este important să insiști pe acest aspect. Astfel, se elimină riscul unor eventuale neînţelegeri sau dezacorduri intervenite chiar între proprietari, care pot știrbi credibilitatea în faţa cumpărătorului.

Setează așteptări realiste

Din dorința de a obține un preț cât mai bun, poți fi tentat să prezinți proprietarului o contraofertă pe care s-o considere jignitoare, fapt care ar putea pune în pericol chiar realizarea tranzacției.

Păstrează atitudinea respectuoasă chiar şi în punctele culminante ale negocierii

În orice discuție, atitudinea față de partea opusă poate face diferența între acord și dezacord, chiar atunci când argumentele folosite sunt identice. Când faci o contraofertă proprietarului, asigură-te că este una realistă și fă-o într-un mod respectuos.

Încearcă să menții aceeași atitudine chiar și în situațiile în care ar trebui să subliniezi punctele slabe ale respectivei proprietăți în comparație cu altele similare.

Detaşează-te de factorul emoţional

O negociere în care cele două părți sunt profund implicate emoțional și țin cu dinții de poziția lor se poate transforma cu ușurință într-o discuție în contradictoriu sau chiar o ceartă.

Cu cât tensiunea emoțională crește, cu atât șansele de a încheia o tranzacție scad. De aceea, încearcă ca, pe parcursul discuțiilor cu proprietarul, să te detașezi, pe cât posibil, de factorul emoțional și să porți o conversație bazată pe fapte reale și nu pe sentimente.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău