‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoris Boincean: Starea culturilor de toamnă se va îmbunătăți, dacă va fi zăpadă

Boris Boincean: Starea culturilor de toamnă se va îmbunătăți, dacă va fi zăpadă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lipsa precipitațiilor și a umidității în sol a făcut ca grâul semănat în această toamnă să răsară parțial. Fermierii s-au arătat îngrijorați, cu toate că MAIA susține că situația este una satisfăcătoare, iar evaluarea stării semănăturilor va fi efectuată la primăvară.

Solicitat de Agrobiznes, Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, susține că la moment, culturile de toamnă se află într-o etapă de stagnare a proceselor de creștere și dezvoltare.

„Procesele date se pot activa doar dacă temperaturile vor crește. Dar, temperaturile care se înregistrează în ultimele zile, nu sunt atât de mari ca să contribuie la creșterea intensă a grâului de toamnă. Totodată, partea bună este faptul că avem umiditate în sol. Dacă cu ceva timp în urmă aveam temperaturi mai mari, dar se înregistra lipsa de umiditate, acum însă lucrurile s-au schimbat”. 

Mai mult ca atât, expertul a spus că indiferent dacă în perioada următoare vor fi sau nu temperaturi mai înalte, culturile nu vor fi afectate.

„Mult mai important este să avem un strat de zăpadă care să protejeze culturile de toamnă și să creeze condiții pentru ca în primăvară acestea să se dezvolte și să crească. La moment, este destul de complicat de a face prognoze sau concluzii”. 

Amintim că, conform datelor prezentate de MAIA, în toamna anului curent, fermierii au reușit să însămânțeze doar peste 260 de mii de hectare de culturi cerealiere de toamnă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›