image
Sursa foto: CNN

Bilanțul deceselor în urma taifunului Rai din Filipine a urcat la 208: Zeci de oameni sunt încă dispăruți

Rai, cel mai puternic taifun care s-a abătut în acest an în Filipine, a lăsat săptămâna trecută în urmă cel puțin 208 morți, potrivit unui bilanț anunțat luni de purtătorul de cuvânt al poliției naționale, relatează Reuters și CNN. Alte cel puţin 239 de persoane au fost rănite și încă 52 sunt date dispărute.

Numărul victimelor este de așteptat să crească, pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă, după ce au fost inițial împiedicate de întreruperile de curent. Mai mult de jumătate dintre decesele raportate de poliție au fost în regiunea centrală Visayas, care include provincia Bohol, unde se află unele dintre cele mai populare destinații turistice ale țării. Taifunul Rai a lovit regiunile de sud și centrul țării, forțând evacuarea a aproape 500.000 de persoane.

Cunoscut local sub numele de Odette, acesta a ajuns joi pe insula Siargao, o destinație turistică populară și de surfing de pe coasta central-estică. La un moment dat, furtuna a avut rafale de până la 260 de kilometri pe oră, echivalentul unei furtuni de categoria 5, cel mai ridicat prag. Ulterior, a slăbit în intensitate. Furtuna a smuls acoperişuri, a dezrădăcinat copaci, a dărâmat stâlpi de tensiune, a demolat case de lemn şi a inundat sate, scrie digi24.ro.

Președintele Rodrigo Duterte s-a angajat să aloce fonduri de 40 de miliarde de dolari ca răspuns la dezastru. Se estimează că furtuna a provocat pagube în valoare de peste 4,5 milioane de dolari. Rai este al 15-lea taifun care a lovit statul asiatic în 2021, care se confruntă anual, în medie, cu 20 de taifunuri. Furtuna a părăsit teritoriul filipinez și se află acum în largul coastei Vietnamului, în Marea Chinei de Sud, și este de așteptat să scadă și mai mult în intensitate, pe măsură ce se apropie de Hainan, China.

Noutăţile partenerilor

comentarii: