image
Sursa foto: AP

Moderna anunță că după administrarea celei de-a treia doze, nivelul de anticorpi în fața Omicron crește de 37 de ori

Moderna anunță că după administrarea celei de-a treia doze, nivelul de anticorpi în fața variantei Omicron crește de 37 de ori, față de cel oferit prin schema cu două doze.

Moderna a măsurat nivelul de anticorpi în rândul a 20 de persoane, la 29 de zile după administrarea boosterului. În cazul unui booster de 50 de micrograme de ARN mesager (cantitatea autorizată), nivelul de anticorpi a fost de 37 de ori mai mare față de cel observat la persoanele imunizate cu doar două doze. În cazul unui booster de 100 de micrograme, gradul de protecție a crescut de 83 de ori.

Compania mai transmite că doza booster în compoziție mai mare (100 de micrograme) a fost bine tolerată, iar frecvența efectelor adverse a fost similară ca în cazul primelor două doze (și ele tot de 100 de micrograme).

Rezultatele studiului sunt încurajatoare, scrie Bloomberg, în contextul în care producătorii de vaccinuri își testează serurile în mai multe scheme de administrare, pentru a vedea cât de bine luptă ele cu noua variantă sau dacă este nevoie de noi formule. La fel ca Pfizer, și Moderna lucrează la un vaccin adaptat Omicron, pentru care vrea să înceapă testarea la începutul anului viitor, scrie Biziday.

La începutul lunii, Pfizer și BioNTech au anunțat vaccinarea cu două doze nu oferă un grad de protecție adecvat în fața Omicron, pe baza unor teste efectuate în laborator, după ce au constatat o reducere de 25 de ori a tirului de anticorpi neutralizanți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: