image
Sursa foto: jurnal.md

SONDAJ: Cât de mulțumiți sunt de felul în care trăiesc moldovenii și ce reforme ar trebui implementate în primul rând

48,1% din respondenți consideră că reforma sistemului de pensii și asistență socială este prioritară. 37,3% consideră că e nevoie de o guvernare competentă și calificată la nivel central și regional, iar 35,2% consideră necesară reforma sistemului de asigurări în sănătate publică și servicii spitalicești. Sunt datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, IDIS Viitorul și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (IPRI).

Pe loCul patru în topul priorităților cetățenilor se situează reforma justiției - 27,2% consideră necesară asigurarea unei justiții independente și eficiente.

Totodată 21% din respondenți consideră necesară reforma sistemului de impozitare și taxe, 16,8% - consolidarea sistemului național energetic, iar 7,9% reforma administrativ-teritorială.

La întrebarea dacă lucrurile merg într-o direcție bună sau greșită - 68,9% din respondenți au opinat că direcția este greșită, iar 19,8%, că direcția este bună.

Întrebați în ce direcție merg lucrurile în lume - 60,6% au menționat că direcția este greșită și doar 22,7% - că direcția este bună.

La întrebarea, cât de mulțumiți sunt, de felul în care trăiesc, 30,1% au răspuns că nu sunt mulțumiți și nici nemulțumiți, 22,8% destul de mulțumiți; 22,5% nu prea mulțumiți; 20,9% deloc mulțumiți și 3 % - foarte mulțumiți de modul în care trăiesc.

Sondajul a fost realizat în perioada 4 -15 decembrie, pe un eșantion de 1055 de persoane. Interviurile au fost realizate față în față.

Noutăţile partenerilor

comentarii: