Sociolog, despre alegerile de la Bălți: Sunt primele în care toți au pierdut. Mai ales cel care a câștigat

Sociologul Doru Petruți susține că „amploarea efectelor” în urma alegerilor de Bălți „acum este imposibil de estimat”. „Sunt primele alegeri în care toți au pierdut”, a declarat Petruți.

Foto: Captură video

„9.98% prezența la vot la Bălți în turul II, iar circa 18% din voturile exprimate au fost nule.

Sunt primele alegeri în care toți au pierdut:

- a pierdut Marina Tauber (eliminată din cursă);

- au pierdut toți candidații, mai ales cel care a câștigat;

- au pierdut autoritățile și actuala putere - imposibil de estimat acum amploarea efectelor;

- au pierdut locuitorii Bălțiului, poate cel mai mult. Și pentru acum și pentru încă 2 ani înainte. Tocmai ei care, ca și alții care au votat schimbarea, se așteptau la alegeri libere și corecte.

Și, per total, cel mai mult spune de fapt lipsa votului. Pentru că și asta e un vot”, a comentat Doru Petruți pe rețele.

„O palmă autorităților pentru proasta organizare și deciziile întârziate care au creat incertitudine în rândul locuitorilor.” Așa a calificat fostul deputat al Platformei DA Liviu Vovc prezența sub 10% la urnele de vot, în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat ieri, la Bălți, în urma căruia, Nicolai Grigorișin a devenit primar.

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți, anunțate ieri de CEC, cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin - 7148.

„Potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri”, menționează CEC.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți s-a desfășurat ieri. Lupta pentru primăria de la Bălți s-a dat între Nicolai Grigorișin și Nicolae Chirilciuc, candidatul care în primul tur a luat 416 voturi.

Nemulțumit de decizia de a-l scoate din cursa electorală de la Bălți, Partidul Șor a ieșit la protest. Manifestația a avut loc în Piața Independenței, vis-a-vis de Primărie. Oamenii au scandat „rușine” și „Marina Tauber este primarul nostru”.

Mai puțin de 4% din alegătorii de la Bălți au votat până la ora 12.00. Potrivit reztultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală până la prânz au votat 3,29% din bălțeni.

Comisia Electorală Centrală a raportat prezența la secțiile de votare de la Bălți pentru ora 18:00. 9,09% dintre alegători și-au înregistrat prezența la vot, procentajul a crescut doar 2,88%, de la ora 15:00.

La ora 21:00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în municipiul Bălți. În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți a fost de 10 209 de alegători sau 9,98% din numărul total de persoane cu drept de vot.


Pub