Politolog, despre „dorința UE de participare în dialogul pe reforma justiției”: Încă nu s-a expus pe evaluările de la Veneția, deși trebuia să o facă rapid

Analistul politic Dionis Cenușă a venit cu un comentariu privind „dorința UE de a participa în dialogul pentru reforma justiției”. Cenușă susține că „pentru ca un asemenea dialog să fie benefic Moldovei, nu unui grup politic separat”, este nevoie să se respecte anumite prevederi.


Foto: UNIMEDIA

„UE vrea să participe activ în dialogul pentru reforma justiției. Pentru ca un asemenea dialog să fie benefic Moldovei (nu unui grup politic separat), sunt indispensabile următoarele lucruri:

UE urmează să ia în considerare evaluările făcute de Comisia de la Veneția, față de cele mai recente (legate de legea procuraturii) UE încă nu s-a expus, deși trebuia să o facă rapid pentru a nu lasă loc pentru interpretări;

Este necesară o monitorizare obiectivă a acțiunilor guvernării, nu atât prin prisma declarațiilor cât a acțiunilor concrete - de la modul cum adoptă legile și până la caracterul legislației modificate/reînnoite”, explică Cenușă.

Fără aceste condiții îndeplinite, politologul susține că „UE ar putea nimeri în capcana angajării în promovarea unor reforme, care vor duce la repolitizarea instituțiilor și la o reformă a justiției nesustenabilă”.

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că țara noastră a solicitat „discuții mai aprofundate pe probleme de securitate”.

Totodată acesta a menționat că „, acest lucru arată că relația curentă pe care o avem este dinamică și deschisă. Dacă trebuie să adăugăm câteva elemente noi, putem adăuga, de exemplu, sectorul justiției. Suntem foarte angajați în sectorul justiției, de asemenea, incluzând reformele care sunt în desfășurare. Așadar, vom dezvolta în continuare acest dialog”.


Pub