„O farsă rușinoasă”. PSRM nu-l recunoaște pe Grigorișin drept primar legitim de Bălți și îndeamnă membrii CEC să-și dea demisia

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Bălți este o farsă rușinoasă, care a compromis procesul alegerilor democratice din țară.

Foto: NordNews

Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Bălți au demonstrat pierderea totală a încrederii din partea locuitorilor capitalei de nord a Moldovei și față de primarul general în funcție, Nicolai Grigorișin, și față de regimul Maiei Sandu, care i-a acordat susținere tacită.

Niciodată până acum în istoria Republicii Moldova, prezența alegătorilor la alegeri nu a fost atât de scăzută. Bălțenii au pus o notă negativă și lui Grigorișin, care a acceptat să participe la acest spectacol dezgustător, și actualei guvernări a țării.

Partidul Socialiștilor consideră că după cele întâmplate, actuala componență a Comisiei Electorale Centrale nu-și poate exercita funcțiile în mod obiectiv. Noi îi îndemnăm pe membrii CEC, care au participat la această fărădelege, să-și dea demisia.

Partidul Socialiștilor nu-l recunoaște pe Nicolai Grigorișin drept primar legitim al municipiului Bălți. Considerăm necesar organizarea unor noi alegeri ale primarului general al municipiului Bălți, cu respectarea tuturor mecanismelor democratice”, se arată într-un comunicat al PSRM.

„O palmă autorităților pentru proasta organizare și deciziile întârziate care au creat incertitudine în rândul locuitorilor.” Așa a calificat fostul deputat al Platformei DA Liviu Vovc prezența sub 10% la urnele de vot, în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat ieri, la Bălți, în urma căruia, Nicolai Grigorișin a devenit primar.

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți, anunțate ieri de CEC, cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin - 7148.

„Potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri”, menționează CEC.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți s-a desfășurat ieri. Lupta pentru primăria de la Bălți s-a dat între Nicolai Grigorișin și Nicolae Chirilciuc, candidatul care în primul tur a luat 416 voturi.

Nemulțumit de decizia de a-l scoate din cursa electorală de la Bălți, Partidul Șor a ieșit la protest. Manifestația a avut loc în Piața Independenței, vis-a-vis de Primărie. Oamenii au scandat „rușine” și „Marina Tauber este primarul nostru”.

La ora 21:00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în municipiul Bălți. În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți a fost de 10 209 de alegători sau 9,98% din numărul total de persoane cu drept de vot.


Pub