(doc) 50 mii lei ca să nu-l dea în judecată. Slusari a publicat scrisoarea avocatei lui Dorel Musteață, în care îi cere „compensarea prejudiciului moral”

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a publicat o cerere pe care a primit-o din partea avocatei președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, proaspăt numit judecător la Curtea Supremă de Justiție, în care ultimul îi cere să dezmintă toate acuzațiile pe care i le-a adus public, dar și să îi compenseze prejudiciul moral, evaluându-l la suma de 50 mii lei.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„După Igor Dodon vine și Dorel Musteață cu amenințarea cu judecată pentru "onoarea" și "reputația" lui șterbite.

Tare mult îl încurc în "reformarea" justiției. Dânsul atâta experiență a acumulat cu Poalelungi, Druță, Micu și Damir în perioada lui Plahotniuc, care, apropo, este foarte utilă și pentru Litvinenco și Stamate. Totul era liniștit și convenit prin culoare. Toata justiția era pregătită să se "reformeze" cu Musteață în frunte. Doar nebunii aștea din Platforma DA au tulburat liniștea înțelegerilor între politicieni și sistemul moștenit de la Plahotniuc, unii reprezentanți ai căreia să-și schimbe culoarea la mantie de la roșu la galben.
Am primit această cerere prealabilă de la avocata dlui Musteață, care este și soția dânsului. Am înțeles că семейный подряд a decis să ceară de la mine pentru fiecare postare sau ieșire cu critică la TV a "reformatorului" căte 50 mii lei. Vedeți cât de pragmatici sunt oamenii? Apartamente în capitală mai au mai mulți membri ai familiei. SIS le-a numărat tocmai 11 apartamente și încăperi. Хозяйство большоё. Gazul. опять же, s-a scumpit. Postări despre Musteață la mine au fost multe și o să mai fie.
Mă adresez către unii deputați PAS, pe care-i mai stimez, în pofida mai multor eșecuri ale guvernării. Stamate și Grădinaru, vă rog nu vă deranjați. Domnii deputați, nu vă este greață de la aceasta operațiune mârșavă de promovare a unei fosile a regimului oligarhic, care, fiind mulți ani la CSM, a ridicat mâna pentru toate procesele de capturare a justiției? În acea perioada mulți din noi am fost urmăriți, interceptați, împroșcați cu gaze ! Voi chiar aveți măcar un gram de speranță că avansarea acestui personaj are ceva comun cu reforma justiției?”, a scris fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a publicat și cererea prealabilă pe care a primit-o din partea avocatei lui Dorel Musteață, în care i se cere dezmințirea acuzațiilor pe care le-a adus președintelui interimar al CSM, proaspăt ales judecător la CSJ, dar și recuperarea prejudiciului moral, în sumă de 50 mii lei.


Parlamentul a desemnat pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.


Asta după ce Comisia juridică a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, dar și de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public. Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi din Blocul ACUM, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

Și Alexandr Slusari a criticat numirea lui Dorel Musteață la Curtea Supremă de Justiție. „Ce facem cu faptele care spun că Dorel Musteață a fost adus de anturajul lui Plahotniuc în CSM în perioada când sistemul judecătoresc a fost capturat, că el nu a lucrat nicio zi la judecătoria Chișinău, că a votat ca Poalelungi să devină șef la Curtea Supremă de Justiție și judecător la Curtea Constituțională, ca Gurin să fie judecător la CC, iar Ion Druță să fie succesorul lui Poalelungi la CSJ? Acestea nu sunt filtre suficiente pentru deputați? Oare aleșii poporului nu cunoșteau despre actul de constatare din ANI pe domnul Musteață? Oare Olesea Stamate nu a primit de la serviciile secrete info despre contribuția financiară a lui Damir la procurarea unui apartament de către Dorel Musteață? Era cazul să-l avansați pe acest judecător pentru evaluarea ulterioară?”, scria atunci Slusari.

Totodată, fostul deputat al Platformei DA a publicat un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață procura. în 2017, tocmai două apartamente în centru capitalei, cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră. Solicit ca domnul Musteață să explice conținutul acestui document, iar pentru organele abilitate sunt gata să prezint actul respectiv cu adresele apartamentelor”, menționa Slusari.

Peste câteva zile, Alexandr Slusari publica, pe Facebook, „un fragment din nota informativă, pe care unul din serviciile speciale a emis-o în adresa conducerii țării”. „Se scrie despre contribuția „modestă” de 13590 euro a lui Dorin Damir la procurarea apartamentului pentru fidelizarea unui judecător, care acum este speranța guvernării în reformarea justiției”, menționa fostul deputat, referindu-se la Dorel Musteață.

La rândul său, președintele interimar al CSM a respins acuzațiile aduse, precum că cea de-a treia rată a unuia dintre apartamentele pe care Musteață le-ar fi cumpărat în 2017 de la Basconslux ar fi fost achitată de către președintele FEA, Dorin Damir, aflat în detenție.

La 23 noiembrie, Alexandr Slusari a publicat „nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și al Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a precizat ex-deputatul.

La 24 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat autenticitatea documentului se re referă la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat. Documentul a fost remis către Procuratura Generală, „pentru verificările de rigoare”.

Totodată, conducerea SIS a dispus un control intern, „pentru a stabili cauza și circumstanțele în care nota informativă din 28 ianuarie 2020, cu privire la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat a fost trimită unor persoane terțe, dar și condițiile care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise”.

„A fost stabilit faptul, că informația primară, prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, se menționat în comunicatul SIS.

La 25 noiembrie, Procuratura Anticorupție informa că, a fost sesizată de către Procuratura Generală în vederea examinării circumstanțelor expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate, în privința magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat.

La 1 decembrie, Platforma DA anunța că va depune un denunț oficial la Procuratura Generală, în care solicită autorităților abilitate investigarea faptelor ce sunt imputate celor 2 magistrați în nota SIS. Formațiunea cere anchetarea magistraților prin prisma art.330 indice 2 din Codul Penal al RM, care se referă la îmbogățirea ilicită.

Totodată, Alexandr Slusari declara că magistratul Dorel Musteață ar fi depus o plângere la Procuratura Generală, pe numele lui și al președintelui interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău. „În perioada lui Plahotniuc dosarul penal pe mine și pe colegii mei a fost fabricat la trei ani după capturarea statului, iată că nici 4 luni nu au trecut din timpurile bune și riscăm să fim anchetați penal pe loc gol la cererea celuia, care a contribuit semnificativ la capturarea justiției”, menționa fostul deputat.


Pub