Promo-LEX insistă: Este necesar de clarificat prevederile din Codul Electoral „cu privire la suspendarea și reluarea turului II de scrutin la Bălți”

Misiunea de Observare Promo-LEX prezintă principalele constatări cu privire la desfășurarea turului II al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, care a avut loc la 19 decembrie 2021. Promo-LEX „ reiterează necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Informațiile cu privire la deschiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și închiderea SV au fost raportate de patru echipe mobile a câte doi observatori, care au monitorizat toate cele 60 secții de votare (SV) constituite.

În turul doi al alegerilor locale se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi (art. 145, alin. 3 Cod Electoral), indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Astfel, remarcăm că, doar 9,98% (10218) dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din Republica Moldova.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în una (SV 045) din cele opt secții monitorizate, un observator, care potrivit președintelui BESV ar fi fost de la „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”, s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția poliției pentru a calma spiritele. De asemenea, în SV 045 potrivit observatorului Promo-LEX, procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție Covid-19. Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal.

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către MO Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Din numărul total de 60 de procese verbale (PV) colectate, 8 au fost obținute direct de la birourile electorale ale secțiilor de votare (BESV) observate, iar alte 52 PV au fost colectate în procesul depunerii acestora de către președinții BESV la Consiliul electoral de circumscripție electorală (CECE). Totodată, remarcăm numărul mare de buletine de vot care au fost declarate nevalabile – 1786 (17.53%).

În concluzie, reiterăm necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin. Reamintim că, turul II al alegerilor locale noi din 19 decembrie 2021 desfășurate în mun. Bălți a avut loc în contextul în care, anterior Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea scrutinului preconizat pentru data de 5 decembrie 2021. Această hotărâre a fost luată având în vedere anularea înregistrării unui concurent electoral care a admis încălcarea prevederilor legale privind regulile de finanțare a campaniei electorale”, arată comunicatul emis de Promo-LEX.

Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți. Cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin - 7148, 1813 buletine au rămas nevalabile.

Anterior, Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi și-a exprimat „nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți”. Asociația susține că procedura de suspendare pe motivele indicate „nu este conform legislației electorale”.

La care vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a spus că a avut de ales între două norme ale Codului Electoral, iar acesta nu a fost încălcat. „În esență noi am suspendat turul II de alegeri, dar în esență, noi am pus efectiv în executare o hotărâre judecătorească definitivă și executorie. Anume pentru a proteja procesul electoral, ca să nu fie viciat și mai mult”, a explicat Postică.


Pub