„Guvernarea a negociat prost contractul”. Principalele motive din care s-a scumpit gazul, în opinia moldovenilor

Aproape jumătate la sută dintre moldoveni cred că motivul pentru care a crescut prețul la gazele naturale este negocierea proastă a contractului de către actuala guvernare. Alți peste 30% dintre cetățeni consideră că ar fi vorba despre scumpirea impusă de Federația Rusă, „pentru a pedepsi actuala guvernare a R. Moldova”. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj socio-politic, realizat de IDIS Viitorul, în comun cu CBS Research și IPRI București.

Foto: Gazprom

Potrivit rezultatelor sondajului, aproape 87 la sută dintre moldoveni cunosc despre faptul R. Moldova a semnat un contract cu Gazprom, pentru un termen de 5 ani. De asemenea, peste 90% știu despre faptul că în viitorul apropiat va crește prețul la gazul natural pentru consumatorii finali.


Participanții la sondaj au fost întrebați care, în opinia lor, este motivul principal al creșterii prețului la gazele naturale în R. Moldova. Doar 13% consideră că scumpirea este una obiectivă, fiind cauzată de majorarea prețului la gaz pe plan mondial. Alte 33 la sută dintre respondenți sunt de părerea că motiul este de ordin politic și anume, „creșterea prețului a fost impusă de autoritățile ruse, pentru a pedepsi actuala guvernare a R. Moldova”.

Cei mai mulți dintre molovenii intervievați, 45,7%, consideră că actuala guvernare a negociat prost noul contract cu Gazprom, iar alți 8,3% au spus că nu știu sau nu vor să răspundă la întrebare.

În același context, peste jumătate la sută dintre intervievați consideră că Moldova ar trebui să continue să procure gaz de la Gazprom, iar alte 17,3% - că țara noastră ar trebui să diversifice sursele de procurare, chiar dacă prețul la gaz ar fi un pic mai mare. Alți 13,8% dintre respondenți cred că ar trebui să cumpărăm gaz din România, iar 18,4% nu au putut să dea un răspuns.


În cadrul aceluiași sondaj, moldovenii au fost întrebați în ce scopuri utilizează gazul natural în gospodărie. Vedeți mai jos cum au răspuns:


Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1055 de persoane, cu o marjă de eroare de 3 la sută. Datele au fost culese în perioada 4-15 decembrie.


Pub