„Vom reduce cheltuielile sau vom lua bani cu împrumut”. Cum vor face față moldovenii facturilor la gaz

Circa 40 la sută dintre moldoveni spun că vor trebui să reducă alte cheltuieli, pentru a plăti facturile, în contextul scumpirii gazului natural pentru consumatorii finali. Doar 11 la sută dintre cetățeni au declarat că nu vor întâmpina dificultăți, din cauza majorării tarifului, iar fiecare al patrulea cetățean nu are gaz. Așa arată rezultatele unui sondaj socio-politic, realizat de IDIS Viitorul, în comun cu CBS Research și IPRI București, prezentat astăzi.

Foto: ea.md

Întrebați cum vor face față scumpirii gazului natural, 39,9% dintre respondenți au declarat că vor trebui să reducă alte cheltuieli, pentru a putea plăti facturile. Pentru alte 16,8% dintre respondenți, soluția ar fi să ia bani cu împrumut.

Doar 11 la sută dintre cei intervievați au spus că familia lor va putea plăti facturile la gaz fără mari dificultăți, iar alți 3,6% - că au economii care le vor permite să nu acumuleze datorii la gaz.

Totodată, potrivit sondajului, fiecare al patrulea moldovean nu are gaz, iar 3,5% din respondenți nu au oferit un răspuns.

Întrebați la ce anume vor renunța, pentru a plăti facurile la gaz, respondenții au răspuns în felul următor:


În cadrul aceluiași sondaj, moldovenii au fost întrebați care, în opinia lor, ar fi motivele scumpirii gazului. Peste 45,7% au răspuns că principala cauză ar fi negocierea proastă a contractului de către actuala guvernare.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1055 de persoane, cu o marjă de eroare de 3 la sută. Datele au fost culese în perioada 4-15 decembrie.



Pub