(video) Igor Grosu: Eșecul de la Bălți e al sistemului - pe de o parte cetățenii manipulați, dar și instituțiile care nu și-au făcut la timp treaba

Eșecul de la Bălți este al sistemului, consideră președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta face referire la cetățenii manipulați și influențați de cadouri sau bani, dar și la instituții care nu și-au făcut la timp treaba și nu au intervenit la timpul potrivit. „Democrația per total noi am primit o lecție și am văzut ce trebuie să facem la timp sau ce trebuie să facă instituțiile la timp. Cred că era mai mare pericol dacă un anti-model prin sfidarea legii ajungea să conducă cea mai mare urbă de la nord”, a spus Grosu, la Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Evident că nu putem vorbi de o reprezentativitate solidă. Eșecul până la urmă este al sistemului în care trăim - pe de o parte cetățeni aduși, manipulați și influențați de cadouri, bani ș.a., instituții care nu și-au făcut la timp treaba și nu au intervenit la timpul potrivit și dezamăgirea cetățenilor care într-un final este justificată, o să fie greu să-i explici unui cetățean care a primit ceva sau mai puțin este sofisticat să înțeleagă că aceștia foloseau bani finanțau sau plăteau anumite lucruri și nu le raportau.

Ironia sorții. Deobicei bandiții bandiți, șmecherii șmecheri - ei se prind la lucruri mărunte, ei probabil în vâltoare evenimentelor le-a scăpat să declare, cred că mai au scăpări de acestea. Instituțiile trebuie să fie vigilente și să fie taxate partidele, conform legii care încalcă, sfidează norma electorală și motivate acele partide prin finanțare de la buget ”, a declarat Grosu.


Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Bălți este o farsă rușinoasă, care a compromis procesul alegerilor democratice din țară.

„O palmă autorităților pentru proasta organizare și deciziile întârziate care au creat incertitudine în rândul locuitorilor.” Așa a calificat fostul deputat al Platformei DA Liviu Vovc prezența sub 10% la urnele de vot, în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat ieri, la Bălți, în urma căruia, Nicolai Grigorișin a devenit primar.

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți, anunțate ieri de CEC, cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin - 7148.

„Potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri”, menționează CEC.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți s-a desfășurat ieri. Lupta pentru primăria de la Bălți s-a dat între Nicolai Grigorișin și Nicolae Chirilciuc, candidatul care în primul tur a luat 416 voturi.

Nemulțumit de decizia de a-l scoate din cursa electorală de la Bălți, Partidul Șor a ieșit la protest. Manifestația a avut loc în Piața Independenței, vis-a-vis de Primărie. Oamenii au scandat „rușine” și „Marina Tauber este primarul nostru”.

La ora 21:00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în municipiul Bălți. În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți a fost de 10 209 de alegători sau 9,98% din numărul total de persoane cu drept de vot.


Pub