Noi detalii în cazul procurorului, prins beat: Și-a luat complice un coleg și a „determinat” medicii de la spital să-i schimbe probele biologice
Noi detalii în cazul procurorului din Drochia prins beat la volan. Acesta ar fi determinat angajații de la IMSP Spitalul Raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o altă persoană, pe care le-au utilizat pentru a substituit probele biologice de sânge prelevate inițial, intenționând în așa mod să ascundă starea de ebrietate a procurorului implicat în accident. PG anunță că procurorii de la Nisporeni au pornit urmărirea penală, în privința angajaților, învinuiți de amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală.
Foto: UNIMEDIA
Subsecvent, ținând cont de faptul că, în baza investigațiilor preliminare realizate s-a constatat implicarea unor procurori în săvârșirea infracțiunii, Procurorul General interimar a dispus la 16 decembrie 2021 și respectiv la 17 decembrie 2021 pornirea urmăririi penale pe faptul participației la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.303 alin.(3) din Codul penal (Amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală) în privința procurorului adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni și respectiv a unui procuror din Procuratura raionului Drochia.


„Astfel, din materialele acumulate preliminar s-a stabilit că, procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni în complicitate cu un procuror din cadrul Procuraturii raionului Drochia, care la data de 11 decembrie 2021, a fost implicat într-un accident rutier și asupra căruia persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, căruia i-au fost colectate probe biologice de sânge, urmărind scopul evitării atragerii acestuia la răspundere penală, folosindu-se de situația de serviciu și autoritatea sa, i-a determinat pe angajații IMSP Spitalul Raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o altă persoană, pe care le-au utilizat pentru a substituit probele biologice de sânge prelevate inițial, intenționând în așa mod să ascundă starea de ebrietate a procurorului implicat în accident”, menționează PG.

Astfel, la 16 decembrie 2021, Procurorul General interimar a dispus pornirea urmăririi penale în privința procurorului din cadrul Procuraturii raionului Drochia și pe faptul refuzului, împotrivirii și eschivării conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, infracțiune prevăzută de art.264/1 alin.(3) din Codul penal.

Pe 13 decembrie 2021, Procuratura Generală a informat că, acțiunile procurorului vizat în cadrul accidentului produs în localitatea Vărzărești, Nisporeni, se examinează în cadrul unui proces penal.

PG concretizează că, toate cauzele penale vizate supra, au fost transmise în exercitarea nemijlocită a Procuraturii Anticorupție.

În zilele de 16-17 decembrie 2021, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate telefoanele mobile de la procurorii și angajații medicali vizați, respectiv de la Spitalul raional Nisporeni au fost ridicate probele biologice, acte și înregistrări video, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului investigat.

Totodată, Procuratura își reiterează poziția sa de a reacționa și a investiga orice faptă, care atrage după sine răspunderea penală, indiferent de statutul procesual al persoanei, inclusiv atunci când sunt vizați proprii angajați, intervenind concomitent și cu anchete de serviciu pentru a nu admite compromiterea statutului de procuror.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.


Pub