Amenzi de peste 13 mii de lei: Mai mulți funcționari, vizați în controalele ANI

În săptămâna 13 - 17 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat opt proceduri de control. În patru verificări este vorba despre posibile conflicte de interese, care ar fi fost admise de către trei primari din raioanele Nisporeni, Căușeni și Telenești, precum și un consilier din Consiliul raional Cahul. Un fost șef de Direcție din cadrul Consiliului municipiului Chișinău este investigat în cadrul unui control al averii. În controlul pe incompatibilități de funcție sunt vizați un consilier din orașul Glodeni și alt consilier din raionul Cimișlia. O procedură de control pe regimul restricțiilor și limitărilor a fost pornită pe numele unui fost funcționar din cadrul Serviciului Fiscal de Stat.

Foto: UNIMEDIA

Trei încălcări au fost stabilite de inspectorii de integritate. În două constatări au fost identificate conflicte de interese, care au fost admise de către un primar din raionul Rezina și un consilier din raionul Cimișlia. Iar, un fost viceministru a fost secretar de stat a fost stabilit cu avere nejustificată în mărime de peste 1 milion de lei. Amenzi de peste 13 mii de lei au fost aplicate pe numele unui director unei societăți pe acțiuni din subordinea Agenției Proprietăți Publice și a doi consilieri din raioanele Strășeni și Cimișlia.

ANI a eliberat 32 Certificate de Integritate și a soluționat 12 cazuri privind conflicte de interese, care au fost declarate conform legii. Juriștii ANI au reprezentat insteresele instituției în 25 de ședinte de judecată, dintre care o participare la ședință a vizat dosarul privind confiscare a averii unui fost deputat.

Reprezentanții ANI au răspuns la 102 apeluri telefonice, dintre care 18 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.


Pub