Cârnaț: Alegerile de la Bălți nu corespund legitimității. Cum explică Radu Marian absenteismul din turul II

Expertul în drept Teodor Cârnaț susține că alegerile de la Bălți nu corespund legitimității. Potrivit lui, Comisia Electorală Centrală era „obligată” să nu valideze primul tur de scrutin. Deputatul PAS, Radu Marian spune că „CEC-ul trebuie să interpreteze lucrurile în mod legal, așa cum spune legea”, iar „democrația nu se face cu cumpăratul de voturi, bani și mită”. Declarațiile au fost făcut în cadrul emisiunii Cutia Neagră. 

Foto: Colaj

„Domnul Marian democrația înseamnă că puterea aparține poporului, dar această putere el își o exprimă în timpul alegerilor care trebuie să fie libere, la fel și candidații care au fost în cursa electorală în baza unui Cod electoral sunt votați în baza unor principii și uitați-vă că aceste organe electorale care noi le-am creat în conformitatea cu Codul electoral ele nu trebuie să se implice în voința poporului care este exprimată în timpul alegerilor. Eu sunt jurist și spun că o dată ce ai încălcat legea, nimeni nu contestă lucrul acesta, numai că în alegeri la spectul civil sunt două lucruri incomparabile, nu întâmplător în alegeri noi avem Comisia Electorală Centrală, iar cel care a încălcat legea este răspundere civilă, penală, administrativă, contravențională, din organ unic și specializat cum sunt instanțele de judecată. În cazul nostru în raport cu un concurent electoral, dacă el a fost admis în cursa electorală și a încălcat legea CEC era obligat să nu valideze primul tur de scrutin. Asta e. Cel mai grav este aici. Să nu valideze primul tur de scrutin.

O dată ce tu ai validat primul tur de scrutin înseamnă că tu ai închis ochii la cele încălcări de lege care s-au comis în primul tur de scrutin. Chiar dacă s-a validat, chiar dacă a fost scos din cursă s-a contestat în instanța de judecată și știți de ce judecători nu au spus că această hotărâre a CEC-ul este ileaglă? fiindcă s-au temut de evaluarea extraordinară care urmează să fie. Dacă o dată s-a depistat că în primul tur s-a încălcat legea nu trebuiau să fie validate alegerile. Din această cauză, alegerile de la Bălți din punctul meu de vedere ele nu suportă nici o critică referitor la legitimitate. Ele nu corespund legitimității. Chiar dacă s-a modificat Codul electoral”, a menționat Cârnaț.

„Această prezență extrem de slabă la vot denotă faptul că oamenii cumva sau dezămăgit în acel proces electoral care a avut loc la Bălți. În același timp arată că ceea ce s-a întâmplat acolo în campanie acea încălcare flagrantă a legii, a finanțării ilegale a campaniei cumva a dezămăgit oamenii la fel de mult. Cred că mai grav decât prezența la vot. Noi atâta timp vorbim în țara asta despre alegeri corecte și finanțate corect și nu era deloc ok să fie tolerat în continuare acest lucru. E bine că instituțiile statului au intervenit și au exclus acel candidat electoral din cursă. Au făcut-o târziu, dar au făcut-o până la final. Această prezență mică trebuie să fie o lecție pentru noi toți, să asigurăm un proces electoral corect de la început. 

CEC-ul trebuie să interpreteze lucrurile în mod legal, așa cum spune legea. De ce dvs ca avocat umblați în jurul unei legi care spune foarte clar lucrurile. Democrația nu se face cu cumpăratul de voturi, cu bani și cu mită”, a declarat Marian.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor primarului general al municipiului Bălți este o farsă rușinoasă, care a compromis procesul alegerilor democratice din țară.

„O palmă autorităților pentru proasta organizare și deciziile întârziate care au creat incertitudine în rândul locuitorilor.” Așa a calificat fostul deputat al Platformei DA Liviu Vovc prezența sub 10% la urnele de vot, în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat ieri, la Bălți, în urma căruia, Nicolai Grigorișin a devenit primar.

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți, anunțate ieri de CEC, cele mai multe voturi le-a acumulat Nicolai Grigorișin - 7148.

„Potrivit legislației electorale, la al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri”, menționează CEC.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți s-a desfășurat ieri. Lupta pentru primăria de la Bălți s-a dat între Nicolai Grigorișin și Nicolae Chirilciuc, candidatul care în primul tur a luat 416 voturi.

Nemulțumit de decizia de a-l scoate din cursa electorală de la Bălți, Partidul Șor a ieșit la protest. Manifestația a avut loc în Piața Independenței, vis-a-vis de Primărie. Oamenii au scandat „rușine” și „Marina Tauber este primarul nostru”.

La ora 21:00, s-a încheiat procesul de votare în toate secțiile deschise în municipiul Bălți. În baza informațiilor deținute de CEC, prezența la urnele de vot în municipiul Bălți a fost de 10 209 de alegători sau 9,98% din numărul total de persoane cu drept de vot. 

Eșecul de la Bălți este al sistemului, consideră președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta face referire la cetățenii manipulați și influențați de cadouri sau bani, dar și la instituții care nu și-au făcut la timp treaba și nu au intervenit la timpul potrivit. „Democrația per total noi am primit o lecție și am văzut ce trebuie să facem la timp sau ce trebuie să facă instituțiile la timp. Cred că era mai mare pericol dacă un anti-model prin sfidarea legii ajungea să conducă cea mai mare urbă de la nord”, a spus Grosu, la Radio Europa Liberă.


Pub