Statisticile ruinează „visul” autorităților care spun că IT-ul este cel mai atractiv domeniu pentru investitori

20 Dec. 2021, 14:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2021, 14:12 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2020, investițiile directe au înregistrat intrări nete de capital în valoare de 151,72 mil. USD și au ajuns la 4,75 miliarde USD comparativ cu anul precedent arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Soldul investițiilor directe în capitalul propriu ce le-a revenit investitorilor din ţările UE-27 a constituit 82,9 la sută din capitalul propriu acumulat total, soldul investițiilor directe în capitalul propriu din ţările CSI – 4,2 la sută din total, cel al investițiilor din alte ţări – 12,9 la sută din total.

Pe țări, cele mai multe investiții în Republica Moldova au fost făcute din Cipru – 650 mil. USD, Olanda – 302 mil. USD, România – 295 mil. USD și Franța 297 mil. USD.

Activitățile financiare și asigurările, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, dețin ponderile majore în poziția pasivelor sub formă de investiții directe. Astfel, pe activități economice sub formă de capital propriu acumulat, asigurările și activitățile financiare au avut cele mai mari investiții – 31%, comerț – 23,6%, industria prelucrătoare – 20,5%, în timp ce sectorul IT se bucură de cele mai puține investiții – 5,9%, domeniul imobiliar – 4,8% și producția și furnizarea de energie – 4,2%. O cotă infimă o au investițiile în transporturi – 3,%.

Volumul investițiilor în sectorul IT, care a fost declarat unul din domeniile prioritare de dezvoltare a țării, s-a redus constant din 2016. Acum cinci ani investițiile in sectorul telecomunicațiilor constituia 10,4%, în 2017 s-a redus la 9,2%, în 2018 la 8,5%, iar în 2019 la 6,3%.

Ministerul Economiei susține că pentru al treilea an consecutiv industria IT înregistrează cel mai accelerat ritm de creștere în economia națională, reconfirmându-și potențialul și perspectivele de dezvoltare. Cea mai mare rată de creștere în ultimii 3 ani a fost înregistrată de companiile cu capital local (513 rezidenți în 2020 comparativ cu 242 de rezidenți în 2018), însă companiile cu capital străin și-au majorat, de asemenea, prezența în parc cu peste 50% în această perioadă (145 vs. 96 respectiv).

Companiile rezidente sunt fondate de către investitori din Republica Moldova și din alte 34 țări. Top cinci țări din care provine capitalul străin sunt: Statele Unite ale Americii (25 de companii), România (18 companii), Italia (13 companii), Marea Britanie (11 companii) și Germania (11 companii).

Realitatea Live

10 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul de Reintegrare din Republica Moldova a raportat că în primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%. Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă.

Marcarea Zilei Europei este considerată deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile integrării europene sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE.

Potrivit biroului, în primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria. Această tendință de creștere a exporturilor către UE demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău