Kulminski face dezvăluiri despre negocierile cu Gazprom: Nu erau presiuni, dar puteau fi mult mai profesioniste, dacă Chișinăul implica mai mulți experți

Fostul vicepremier pe Reintegrare, Vladislav Kulminski, a venit cu mai multe dezvăluiri despre modul în care s-au desfășurat negocierile pe gaze la Moscova. Kulminski susține că acestea „puteau fi mult mai profesioniste, era nevoie de implicat mai mulți experți din domeniu”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova.

Foto: ipn.md

Kulminski dezminte că ar fi venit „anumite propuneri” din partea lui Kozak, care odată acceptate ar fi asigurat un preț mai mic la gaze. „Nimeni nu a impus nimic, în spațiul public se speculează mult la acest subiect. Nu a fost niciun document care să se impună semnat de cineva, în schimb la un preț mai convenabil. Totul a depins de Chișinău, Chișinăul trebuie să vină cu inițiativa”, a precizat fostul vicepremier de Reintegrare.

„Pot să spun că aceste discuții ar putea fi mult mai profesioniste, din partea Moldovei. Din partea la ambele părți ar putea fi o abordare mai aprofundată a subiectului. Este un subiect care a fost lăsat pe mai apoi de toate guvernările și nimeni nu a vrut să se ocupe de el

În componența delegației ar fi trebuit de inclus mai multe persoane care se descurcă până la mici detalii în subiectul gazelor”, a afirmat Vladislav Kulminski.

Gazprom a notificat pe 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Ulterior, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până vineri, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Deputații au votat pe 25 noiembrie în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița, iar dimineața următoare miniștrii au aprobat proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

Gazprom s-a arătat îngrijorată că scenariul s-ar putea repeta.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.


Pub