Tăierile ilicite de pădure, pe masa procurorilor. Cantaragiu: Am demarat o anchetă, iar raportul a fost trimis la Procuratură

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a anunțat că a fost demarată o anchetă la Agenția Națională a Mediului, care vizează tăierile ilicite de la Moldsilva. „Am trimis solicitarea către instituție de a demara o anchetă amplă. Același raport a fost expediat zilele acestea la Procuratură, în paralel și aceasta trebuie să-și exercite funcțiile sale”, a declarat ministra la emisiunea UNInterviu de la UNIMEDIA. 

Foto: moldsilva.gov.md

„După ce am realizat separarea ministerului, care a luat mai mult timp decât planificam, am inițiat un control, în cadrul Agenției de Mediu, pentru a verifica modul în care au fost eliberate autorizațiile, actele permisive. Acest control a durat aproape două luni și am descoperit diferite lacune a sistemului care le sesizează și societatea fiind nemulțumită de modul cum funcționează Moldsilva. Am menționat de Agenția de Mediu pentru că este cea care eliberează autorizațiile,inclusiv cele de tăieri.

A fost demarată o anchetă la Agenția de Mediu pe un anumit tip de autorizație eliberată în mod ilicit. Și am trimis solicitarea către instituție de a demara o anchetă amplă. Același raport a fost expediat zilele acestea la Procuratură, în paralel și aceasta trebuie să-și exercite funcțiile sale”, a explicat ministra.

„Lucrurile acestea nu mai pot exista așa cum până în prezent noi nu avem atât de multe păduri ca să continuă să le exploatăm fără niciun fel de responsabilitate”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

Ministra Mediului a venit cu declarații și referitor la obiectivul de împădurire anunțat de președinta Maia Sandu.

„Ambiția pe care noi o calculasem era de 10 mii de hectare pe an. Acesta a fost stabilit reieșind din experiența anterioară a Republici Moldova și un pic mai mult ambiționându-ne. Dacă vor reuși să atragem resursele necesare pentru a implica tehnologiile moderne, posibil chiar să depășim această ambiție.

Astăzi, însă, sunt foarte multe necunoscute: care ar fi terenurile acestea, unde ele se găsesc, cine sunt proprietarii, care ar fi materialul săditor, ce fel de specii putem planta pe un teren sau altul, care este potențialul Republicii Moldova. Sunt mai multe întrebări la care trebuie de răspuns. Astăzi ministerul Mediului lucrează la acest subiect.

Au fost alocate anumite resurse financiare în această toamnă din fondul ecologic Național pentru Agenția Moldsilva, pentru plantarea din toamnă și primăvară. Nu văd o problemă în a aloca mai mulți bani din fondul ecologic național, dar îi vom aloca când va fi clară planificarea”, a spus ministra.

Cantaragiu a precizat că autoritățile vor apela și la ajutorul partenerilor de dezvoltare.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a vorbit despre reușitele în cele patru luni de când a preluat conducerea noului minister, problemele depistate în domeniu, dar și politicile pe care dorește să le implementeze. Problema despăduririlor, prioritară. La Moldsilva s-a realizat o anchetă, dar încă se așteaptă un răspuns de la Inspectoratul de profil. „Noi ne dorim să aducem regulă în instituțiile statului din domeniul Mediului, ca să poată funcționa normal și să poată asigura un mediu curat”, a declarat Liliana Cantaragiu.


Pub