image
Sursa foto: BIZGU EDUARD

Examinarea cererilor de ridicare a imunității parlamentare a lui Șor, întreruptă până marți // UPDATE

UPDATE 17:55 // După aproape șase ore, Comisia juridică, numiri și imunități și-a întrerupt până marți ședința în care examinează cererile PG de ridicare a imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Deputații Partidului „Șor” Marina Tauber, Reghina Apostolova și Petru Jardan se plâng că nu au fost lăsați să intre la ședința Comisiei juridice numiri și imunități, acolo unde, astăzi, este examinată solicitarea procurorilor de ridicare a imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Potrivit formațiunii, accesul deputaților Partidului Șor în sala de ședințe a fost interzis în urma unui demers emis de Comisie, semnat de către Olesea Stamate. Mai mult, ușa sălii unde are loc ședința Comisiei Juridice a fost închisă, iar la intrare, mai mulți ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat nu permit accesul deputaților în interior.

Aceștia și-au justificat prezența prin faptul că trebuie să pregătească sala de ședințe, în condițiile în care urmează să vină și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Este un circ ceea ce face conducerea Parlamentului. Niciun ordin nu poate fi mai presus de o lege, iar cei care execută acest ordin încalcă vădit legea și riscă să fie sancționați. Veți răspunde pentru ceea ce faceți. Să fiți siguri de acest lucru. Vom depune toate demersurile și veți fi trași la răspundere pentru obstrucționarea activității unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Degrabă ne veți interzice cu totul accesul în Parlament. Este un abuz fără precedent”, a declarat Marina Tauber.

La rândul lor, avocații lui Ilan Șor spun că deputatului îi este încălcat dreptul la apărare. Deși au fost lăsați la ședința Comisiei juridice, nu le-a fost oferit accesul la materiale. Aceștia au părăsit ședința după examinarea celei de-a treia cereri, din cele nouă depuse de PG,

Amintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului fugar, Ilan Șor, în vederea reținerii, percheziționării, arestării și trimiterii acestuia în judecată. În solicitarea sa adresată Parlamentului, Dumitru Robu cere anchetarea lui Ilan Șor pe mai multe capete de acuzare. Este vorba despre escrocherie în proporții deosebit de mari, spălarea banilor în proporții deosebit de mari, crearea sau conducerea unei organizații criminale, delapidarea averii străine și abuzul de putere sau abuzul de serviciu.

Ilan Șor, condamnat de prima instanța la șapte ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a părăsit Republica Moldova în iunie 2019. El se declară nevinovat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: