image
Sursa foto: jurnal.md

Moldovenii care nu au studii, dar au obținut experiență în domeniu, pot obține diplome care le confirmă competențele

Au făcut școala vieții, sărind peste facultăți. Pentru că au obținut experiență și cunoștințe într-un anumit domeniu, unii cetățeni se bucură acum de certificate, care le confirmă competențele și pot fi angajați oficial. Cu astfel de acte în buzunar sunt peste 260 de oameni - migranții, care au revenit acasă, dar și cetățeni, care munceau de ani buni aici, dar nu aveau diplome de studii.

Aliona a fost mereu departe de domeniul educației. O perioadă a lucrat la un magazin din Chișinău, iar apoi a schimbat mai multe locuri de muncă. De ceva timp însă se străduie să devină o asistentă calificată la grădiniță.

„Am avut diferite funcții, am fost acasă în concediu de maternitate, iar după ce au revenit copiii la grădiniță, m-am gândit și eu să revin cu ei împreună. Am hotărât să fac aceste cursuri, să aflu multe lucruri noi, cum să ofer o educație mai bună copiilor din grădiniță dar și la ai noștri”, spune femeia.

Chiar dacă nu au făcut studii la Universitatea Pedagogică, viața le-a învățat pe cele șase asistente ale educatorilor tot ce trebuie să știe despre copii. Recent, femeile au trecut și prin cursuri specializate, după care se vor alege cu diplome oficiale.

„Asistentul de educator trebuie să aibă un statut în fața copilului, să posede competențe ca să-l ajute în dezvoltarea lui. Este nevoie pentru dezvoltarea copilului și o educație de calitate, atât de un educator calificat, cât și de un asistent competent”, a menționat Elena Chiforisin, director al grădiniței nr. 98 Chișinău:

Și cinci meșterițe din echipa unui salon de înfrumusețare se pot mândri cu certificate pe care le-au obținut recent. De exemplu, Diana lucrează de opt ani în domeniu, dar nu avea nici o diplomă la îndemână, care ar confirma că este specialist în micropigmentare.

„Putem să spunem ferm că avem un document validat și că angajatorul poate fi liniștit de cunoștințele pe care le avem în studioul nostru, că totul e calitativ și legal”, afirmă Diana Nasu, specialist în micropigmentare.

Și proprietarul ar vrea ca toate angajatele sale să fie cu acte în regulă.

„Mai ales că la noi în țară și peste hotare sunt foarte rele lucrările în domeniul beauty și nimeni nu examinează ce fac persoanele în acest domeniu. Din păcate, s-au adunat atâtea persoane necalificate, care predau după două luni de la cursul de bază. Consider că toți trebuie să lucreze legal”, afirmă Olga Beznos, proprietară a unui studio de înfrumusețare.

Deocamdată, șase meșterițe au trecut cu brio examenul și au obținut diplome de calificare.

„Mulți candidați care își doreau numai specialitatea aceasta întâlneau greutăți în asigurarea unui loc de muncă deoarece nu puteai să demonstrezi că ești specialist calificat în domeniu”, afirmă Larisa Ceban, coordonatorul unui centru de validare.

Până acum, 263 de migranți reveniți și cetățeni care munceau de ani buni în Republica Moldova au reușit să obțină un certificat de validare a experienței profesionale. Alte 75 de persoane sunt în curs de calificare. Cei mai mulți dintre candidați, peste 100, și-au validat experiența profesională în domeniul construcțiilor.

„Pentru perioada de pilotare au fost alese meserii în care deseori lucrează cetățenii noștri peste hotare: construcție, alimentație publică, industrie ușoară”, spune Ana Moraru, manager, programul ONU pentru dezvoltare.

Doritorii de a obține un certificat de validare a experienței profesionale pot alege 46 de meserii în diverse domenii. Persoana care vrea să își certifice competențele trebuie să contacteze un centru de validare din cadrul unei instituții de învățământ acreditate și să depună dosarul. Programul a fost implementat de Ministerul Educației, susținut de PNUD și Guvernul Elveției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: