image
Sursa foto: jurnal.md

Duminică are loc turul doi al alegerilor locale noi la Bălți

Duminică, 19 decembrie, alegătorii din municipiul Bălți își vor alege primarul în cadrul turului al doilea al alegerilor locale noi. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 07.00 până la 21.00. În buletinele de vot figurează candidatul independent Nicolai Grigorișin și candidatul Partidului Politic „Patrioții Moldovei”, Nicolae Chirilciuc.

Pentru acest scrutin, au fost tipărite 102 105 buletine de vot, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă. Alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixul de acasă, cu masca de protecție și cu actul de identitate cu fișa de însoțire.

Dreptul la vot se exercită în condiții similare primului tur de scrutin, în baza acelorași liste electorale. Persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului sau reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La luarea deciziei de deplasare a urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

Transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare este interzisă. Restricția nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost.

În ziua alegerilor agitația electorală este interzisă.

Conform procedurii, dacă în primul tur al alegerilor locale niciunul dintre candidați nu acumulează mai bine de jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni se organizează cel de-al doilea tur, cu primii doi candidați cel mai bine clasați. La Bălți, turul al doilea din 5 decembrie a fost suspendat după ce instanța de judecată, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, a dispus  anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic Șor (lideră după primul tur), pe motivul utilizării în campanie a mijloacelor financiare nedeclarate. Turul al doilea, stabilit pentru 19 decembrie, se desfășoară cu al doilea și al cincilea cel mai bine clasați candidați după turul întâi, în condițiile în care candidații de pe pozițiile a treia și a patra s-au retras din cursă. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: