Stoianoglo confirmă: Noul dosar, intentat după dezvăluirea corespondenței din telefonul lui Morari, cu implicarea fostului ambasador UE și juriști notorii

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a confirmat că noul dosar intentat de procurori are loc după ce a dezvăluit pe 4 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, corespondența din telefonul lui Viorel Morari, cu implicarea fostului ambasador al UE și juriști notorii. Reacția lui Stoianoglo vine după ce ieri procurorii i-au adăugat 2 capete de acuzare, la cele cinci anterioare.

Foto: UNIMEDIA
Am prezentat dovezi ale unor acțiuni concertate menite să mă discrediteze în calitate de procuror general doar pentru că cineva nu mă place, iar toată puterea din țară este un fel de corporație a oamenilor buni, unde nu e loc pentru alții. Toate aceste informații erau de interes public sporit și eu, în calitate de Procuror General, aveam nu numai dreptul, ci eram obligat să fac publice aceste informații, iar oamenii trebuiau să știe cine formează spațiul mediatic și care este adevăratul lor scop. 

Acum despre informații. Era vorba despre acțiunile ilegale ale procurorului V. Morari, care, contrar statutului și îndatoririlor sale, a transmis altora informații despre activitățile Procuraturii, le-a oferit diverse sfaturi și consultări și a discreditat în mod deliberat și deliberat conducerea Procuraturii Generale.

Nu au fost prezentate informații despre viața personală a lui V. Morari, deși în acele materiale erau și informații despre locurile în care se odihnea, cu cine etc. Dar asta nu a avut nicio legătură cu statutul său de procuror, care interzice să transmită orice informație legată de activități profesionale și să contacteze direct cu reprezentanții autorităților și statelor străine.

Toate materialele publicate au fost oficial, în modul prevăzut de lege, separate de dosarul penal, întrucât nu aveau legătură cu cercetările efectuate în legătură cu V. Morari (caz de îmbogățire ilegală). Prin urmare, nu au fost făcute publice date ale urmăririi penale.

Și la final. În februarie 2008, Republica Moldova a fost condamnată prin decizia Curții Europene (cazul Guja v. RM), care a declarat ilegale și inacceptabile acțiunile autorităților legate de restrângerea dreptului de exprimare și difuzare a informațiilor. . Din păcate, ca întotdeauna, nu am învățat nicio lecție din asta. Vom aștepta noi condamnări, pur și simplu nu există alte căi, judecând după acțiunile autorităților”, a spus Stoianoglo.

Procurorii au pornit un nou dosar pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Procurorul General suspendat este învinuit pe două capete de acuzare, încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale.

Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a prezentat declarațiile lui Alexandr Stoianoglo privind demisia din funcția de Procuror General. „El consideră că Procuratura Generală încă are nevoie de el și va pleca atunci când Procuratura Generală va deveni depolitizată și nu va depinde politic. Atunci își va da demisia, dacă nu se va scurge termenul mandatului până atunci”, a declarat Mărgineanu.

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub