Stoianoglo acuză autoritățile că ignoră recomandările Comisiei de la Veneția: „Se pare că puterea și Procuratura trăiesc în altă dimensiune”

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, acuză autoritățile că ignoră recomandările Comisiei de la Veneția. Reacția sa vine după ce ieri Procuratura i-a adăugat 2 capete de acuzare, la cele cinci anterioare. „Se pare că puterea și Procuratura trăiește într-o altă dimensiune, departe de realitate. Cred că nu sunt la curent că în această săptămână Comisia de la Veneția a trimis Republicii Moldova recomandările sale, prin care nu doar au criticat toate acțiunile împotriva mea, dar și a calificat procedura de urmărire penală pornită pe numele Procurorului General nu doar dubioasă, dar și neîntemeiată și ilegală”, a spus Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA
„Însă, se pare că nimeni în Republica Moldova nu va ține cont de recomandările cuiva, acum toate gândurile puterii sunt canalizate spre modurile de ocolire a acestora. Din anumite motive, noi, moldovenii, credem că suntem mereu mai deștepți și mai vicleni decât alții... „De aceea, mulțumesc pentru recomandări, dar vom merge pe drumul nostru”.

„Așa-zisele” dosare penale sunt un fel de răspuns răspuns al guvernării dat Comisiei de la Veneția: „iată, vedeți și voi pe cine apărați și ce probleme are PG cu legea”. Și desigur că trebuie distrasă opinia publică de la ilegalitatea comisă de autorități în raport cu mine, lucru confirmat pe deplin în cadrul recomandărilor organizației importante și sunt cunoscute opiniei publice”, a scris Stoianoglo, pe Facebook.

Acesta a confirmat că noul dosar intentat de procurori are loc după ce a dezvăluit pe 4 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, corespondența din telefonul lui Viorel Morari, cu implicarea fostului ambasador al UE și juriști notorii.

Procurorii au pornit un nou dosar pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Procurorul General suspendat este învinuit pe două capete de acuzare, încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale.

Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a prezentat declarațiile lui Alexandr Stoianoglo privind demisia din funcția de Procuror General. „El consideră că Procuratura Generală încă are nevoie de el și va pleca atunci când Procuratura Generală va deveni depolitizată și nu va depinde politic. Atunci își va da demisia, dacă nu se va scurge termenul mandatului până atunci”, a declarat Mărgineanu.

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub