Igor Dodon critică dur actuala guvernare și vrea unirea forțelor de stânga „împotriva unui pericol comun”

Liderul PSRM, Igor Dodon, a făcut o retrospectivă a reușitelor partidului pe care îl conduce, în cadrul Congresului al XVII-lea al PSRM. În discursul său, acesta a vorbit despre perioada anului 2011, când a fost dat startul proiectului, 2014 când PSRM a devenit cea mai mare fracțiune din parlament și cea mai importantă forță de stânga din Moldova, 2016 când a fost ales șef de stat și 2019, când orașul Chișinău a ajuns pe mâna unui partid de stânga. Din discursul lui Dodon, nu a lipsit critica către actuala guvernare.

Foto: socialistii.md

Iată discursul complet:

Exact acum 10 ani, la 18 decembrie 2011, noi am dat startul proiectului nostru politic, căruia i-a fost sortit să ocupe un loc important în istoria nu doar a Moldovei, dar și în spațiul fostei Uniuni Sovietice și al Europei de Est. În acea perioadă, urmărind omnipotența “alianțelor pentru Integrare Europeană”, prădarea țării, sărăcia și disperarea oamenilor, încercările nereușite ale forțelor de stânga de a schimba acest regim, mulți spuneau: așa ceva nu mai poate continua. Noi știam că oamenii împărtășesc anumite viziuni, au nevoie de un nou program susținut prin fapte concrete.

Noi suntem unicul partid care, pentru prima dată în 10 ani de la eșuarea semnării „Memorandumului Kozak”, a elaborat, în anul 2013, un plan detaliat de reglementare a conflictului transnistrean, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Alături de noi, la elaborarea acestui plan au lucrat și experți din Transnistria. Proiectul respectiv era o viziune generală a modului în care ar trebui să arate statul nostru comun de pe ambele maluri ale Nistrului.

Noi suntem partidul care a promovat deschis sloganul „Pentru o Moldovă alături de Rusia puternică!”. Deja atunci, în anii 2013 – 2014, noi ne-am exprimat convingerea că fără o politică externă echilibrată, fără ajutorul și sprijinul Rusiei, economia noastră nu va putea să se dezvolte cu succes. Și actuala criză a gazelor naturale a confirmat pe deplin previziunile noastre.

Noi am fost partidul care s-a declarat deschis împotriva semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, am organizat zeci de acțiuni împotriva acestui acord, inclusiv în vara anului 2014, la Bruxelles, lângă sediul Comisiei Europene. Astăzi, când, guvernul împiedică adoptarea legii care prevede ca 50% din rafturile magazinelor să fie completate cu mărfuri autohtone, făcând referire la Acordul de Asociere, toți producătorii agricoli înțeleg că noi avem dreptate.

Noi am pledat pentru apărarea memoriei noastre istorice. Am declarat că pentru noi, Partidul Socialiștilor, 9 Mai rămâne a fi o sărbătoare sfântă – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei și nu „ziua Europei”, așa cum și-ar dori cineva. La 24 august 2014, de ziua aniversării Operațiunii Iași-Chișinău, am organizat un Marș grandios al memoriei, care s-a desfășurat sub o ploaie torențială. Începând cu această zi, noi organizăm în fiecare an și vom organiza marșuri ale memoriei urmașilor eroilor învingători, în semn de recunoștință față de eroismul taților, bunicilor și străbunicilor noștri.

Noi ne-am declarat pentru apărarea Ortodoxiei și a valorilor tradiționale, împotriva unor norme și standarde impuse din exterior, care subminează fundamentul multisecular al poporului nostru. Ne-am declarat pentru interzicerea organizării în țara noastră a show-rilor rușinoase numite „parade gay” sau „marșuri ale mândriei”.

Am organizat sute de acțiuni de protest – lângă Guvern, Parlament, Președinție, Banca Națională, lângă sediile judecătoriilor. Am lansat un program de transformări la care au lucrat cei mai buni specialiști din domeniul economic – Elena Gorelova, Vladimir Golovatiuk și alții. Și oamenii ne-au crezut.

În luna decembrie 2014, PSRM a devenit cea mai mare fracțiune din parlament și cea mai importantă forță de stânga din Moldova.

Aceasta a fost prima noastră experiență în calitate de cel mai mare partid politic din țară. Am obținut, pe cale legală, cea mai mare fracțiune în parlament. Nu am cumpărat și nu am atras pe nimeni în fracțiunea noastră, așa cum o făcea Plahotniuc. Pentru prima dată s-au evidențiat deputații noștri tineri: Vlad Bătrîncea, Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și mulți alți colegi de-ai noștri. Deputații PSRM au acumulat o experiență extraordinară muncind în comisiile parlamentare, rostind discursuri de la tribuna parlamentului, organizând întâlniri cu alegătorii. Multe dintre proiectele de lege propuse de noi erau înaintate ulterior de guvernul de atunci în calitate de inițiative proprii.

În anul 2015, Irina Vlah a fost aleasă în calitate de Bașcan al Autonomiei Găgăuze, cu susținerea activă și nemijlocită a PSRM. Reamintim că anume la sediul PSRM, Irina Vlah a declarat în cadrul unui briefing despre intenția sa de a participa la alegerile bașcanului Găgăuziei.

În vara anului 2015, în Moldova s-au desfășurat alegerile locale. Pentru prima dată, Partidul Socialiștilor a obținut cea mai mare fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău și a devenit cea mai importantă formațiune politică din capitala țării. Pe parcursul a patru ani, fracțiunea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău a fost condusă de actualul primar general al capitalei, Ion Ceban.

Pentru prima dată în istoria formațiunii noastre, 52 de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor au devenit primari ai localităților din țară, precum și președinți în 3 centre raionale.

PSRM este partidul care a criticat mereu regimul oligarhic. Reprezentanții noștri n-au făcut alianțe cu partidele lui Plahotniuc și Filat. Iar în luna septembrie 2015, PSRM a devenit forța de bază în campania de proteste anti-oligarhice. În termeni record, noi am instalat lângă clădirea Parlamentului un orășel de corturi protestatar – „Orășelul Victoriei”, care s-a menținut în centrul Chișinăului timp de aproape un an. Toți au înțeles că regimul criminal oligarhic, care s-a instaurat în Moldova după 7 aprilie 2009 – anume acel regim care în Occident era numit „istorie de succes” – își trăiește ultimele zile.

Alegerile prezidențiale au fost organizate în Moldova pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Noi ne-am inclus în această luptă și am câștigat alegerile. Fiind înaintat de către Partidul Socialiștilor, am devenit cel de-al cincilea Președinte al țării noastre. Și aceasta nu a fost victoria mea personală, ci victoria noastră comună – a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Aceasta a fost o perioadă foarte dificilă pentru noi. După ce am câștigat alegerile prezidențiale, ne-am asumat responsabilitatea pentru țară. Deținând funcția supremă în stat, noi nu controlam Guvernul, nu aveam pârghii reale de a exercita puterea în țară. Dar în conștiința alegătorilor noștri, responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmpla în țară îmi revenea mie și Partidului Socialiștilor.

În iunie 2019, noi am eliberat Moldova de regimul Plahotniuc. Debarcarea lui Plahotniuc este un merit al Partidului Socialiștilor! Au fost multe discuții și în interiorul partidului, și în societate referitor la oportunitatea creării unei coaliții cu blocul ACUM – un partid de dreapta, pro-occidental – în scopul înlăturării lui Plahotniuc. A fost decizia noastră asumată, după care toată furia lui Plahotniuc și a curtenilor săi s-a dezlănțuit nu împotriva celor de la ACUM, ci împotriva mea, a familiei mele și împotriva Partidului Socialiștilor. Dar, nu regretăm decizia crucială pe care am luat-o.

În luna noiembrie 2019, colegul nostru, Ion Ceban, a fost ales primar de Chișinău. A fost prima victorie a unui candidat de stânga la alegerile pentru postul de edil al capitalei noastre. Și acum, putem sesiza cu toții cum se schimbă Chișinăul spre bine, pentru prima dată în ultimele decenii. Alegerile locale din 2019 s-au soldat cu rezultate foarte bune pentru Partidul Socialiștilor, reprezentanții formațiunii ajungând la cârma a circa 200 de primării și a 21 de raioane din totalul de 34.

Cât privește numirea procurorului general era foarte important să fie desemnată o persoană independentă atât în raport cu partidele politice, cât și cu actorii externi, o persoană neimplicată în scheme oligarhice, care posedă calități profesionale și umane. Candidatura dlui Stoianoglo n-avea nicio legătură cu interesele politice. Noul procuror avea menirea să fie în slujba legii, și nu a unui careva partid sau grupare. Represiunile la care, în prezent, este supus Stoianoglo din partea regimului, sunt o dovadă a faptului că persoana lui a corespuns tuturor criteriilor enumerate. În procesul de atac raider împotriva procuraturii prin înlăturarea procurorului general, au fost folosite cele mai murdare metode, iar presa controlată și-a demonstrat pe larg abilitățile de manipulare.

În noiembrie 2019, în Moldova, pentru prima dată a fost învestit un guvern ce nu depindea nici de Plahotniuc, nici de Soros. Din acel moment, am obținut posibilitatea de a realiza transformări economice și sociale în țară.

Noi am avut planuri mari – în primul rând, acestea vizau proiecte de infrastructură, construcția de drumuri, asigurarea satelor cu apeducte și sisteme de canalizare. În rezultatul unor negocieri reușite și înțelegeri cu domnul Vladimir Putin, în 2020 am redus tariful la gaz pentru consumatorii finali până la 4 lei 20 de bani pentru un metru cub.

Am oprit “optimizarea” școlilor. În perioada de activitate a Guvernului nostru nu a fost închisă nicio școală. Am obținut indexarea pensiilor de 2 ori pe an. Am reușit adoptarea legii privind achitarea pensiei pentru limita de vârstă în decurs de 5 ani după decesul soțului. Am crescut numărul beneficiarilor de indemnizații pentru perioada rece a anului cu 30 mii de familii.

Am păstrat toate spitalele și policlinicile. Le-am dotat cu utilaje noi. Am implementat compensarea cheltuielilor pentru persoanele supuse ședințelor de chimioterapie. Am majorat volumul de servicii specializate pentru persoanele de vârsta a treia. Am implementat un program de spitalizare pentru rudele care îngrijesc un copil sub 18 ani. Am majorat alocația unică pentru medici și farmaciști de la 45 la 120 de mii de lei (mai mult de 2,5 ori), pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii de specialitate – de la 36 la 96 mii de lei. Am lansat implementarea inițiativei prezidențiale privind dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali din țară și am reușit implementarea primelor două etape prin creșterea salariului cu 60%.

Am inițiat programul de reabilitare și construcție a drumurilor în peste 900 de localități. În ultimul an, 2020, pentru reabilitarea și construcția drumurilor au fost alocate 6 miliarde de lei. În proces de realizare era programul de gazificare a țării, alimentare cu apă și canalizare în localități, iluminatul stradal și de lichidare a gunoiștilor neautorizate.

Ultimul an – pandemia COVID-19. A fost pentru noi cea mai dură încercare. Nimeni nu știa ce înseamnă acest virus și cum să-l combați. Guvernul nostru acționa, asumându-și toate pericolele și riscurile. S-au aplicat măsuri și restricții nepopulare, la fel ca și în multe alte state. Ne aflam sub tirurile celei mai oribile critici din partea celor care, acum, se află la putere. Și astăzi se vede clar diferența dintre modul în care administram în pandemie noi, și cum o fac ei.

În cadrul înțelegerilor mele cu conducerea Rusiei am avut posibilitatea să obținem un credit avantajos în mărime de 4 miliarde de lei sau 200 de milioane de dolari. Acești bani ar fi putut ajuta în mod real economia noastră în perioada unei crize acute. Totuși, actualii guvernanți au blocat acest credit cu ajutorul Curții Constituționale loiale.

Am văzut cum ambasadorii SUA și Uniunii Europene o susțineau deschis pe Maia Sandu. Ne-am confruntat cu o campanie nemaivăzută de discreditare și ură în toată mass-media și canalele Telegram, controlate de rețeaua Soros și finanțate direct din Washington, Bruxelles și București.

Indiferent de cele întâmplate, alegătorul moldovean și-a făcut alegerea. Și noi, spre deosebire de oponenții noștri și curatorii lor din exterior, respectăm această alegere.

În prezent, Maia Sandu și țările din Occident, care o susțin, poartă întreaga răspundere pentru ceea ce se întâmplă în Moldova. Nimeni nu le mai încurcă. Deja nu mai au pe cine da vina pentru propriile eșecuri și incompetență.

Cetățenii țării noastre deja au înțeles ce înseamnă noua guvernare. Ei sunt martori oculari ai faptului cum în decursul ultimului an, noua guvernare distruge tot ce s-a realizat în perioada 2019-2020. Oamenii au cu ce compara.

Despre tot ce se întâmplă acum în țară, noi de nenumărate ori am preîntâmpinat în cursul celor două companii electorale. Dacă am fi greșit în previziunile noastre, am fi recunoscut sincer eroarea făcută.

Dar, din păcate, și pentru noi, și pentru întreaga țară, noi am avut dreptate.

Noi am avertizat că Sandu și adepții săi sunt unioniști convinși, cetățeni loiali ai României și poartă răspundere în fața țării căreia i-au jurat credință. Ei și-au început activitatea cu modificarea denumirii limbii pe site-ul oficial al Parlamentului din moldovenească în română și scoaterea drapelului CSI din Parlament.

Noi am avertizat că PAS, condus de Sandu, este un partid al războiului, că vor rupe relațiile cu Transnistria și vor tinde să provoace o destabilizare pe Nistru. Ei au întrerupt dialogul direct purtat cu liderul Transnistriei – singura cale posibilă pentru a obține o înțelegere și încredere. Astăzi, ei vorbesc deschis despre lipsa de perspectivă a formatului de negocieri 5 + 2. Ce mai poți aștepta de la oameni care-și numesc propriii cetățeni „separatiști”?

Noi am avertizat că Sandu este o promotoare a rusofobiei, că va anula tot ce am realizat noi în cadrul dialogului nostru cu Rusia. Imediat după întrevederea cu Dmitri Kozak ea a plecat la „Platforma Crimeea”, pe care ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat-o drept un “sabat anti-rusesc”. Au urmat mai multe declarații anti-rusești de la tribuna Adunării Generale ONU, care au subminat, astfel, definitiv încrederea Rusiei față de ea ca fiind un politician adecvat și judicios. Pentru toate acestea noi am plătit prin tarife majorate la gaz și vom mai avea mult de plătit în continuare.

Noi am avertizat că Sandu și echipa sa sunt străini de tradițiile noastre naționale, de credința noastră ortodoxă și de valorile familiale. Noi am preîntâmpinat că, mai întâi de toate, ei vor aproba în Parlament ratificarea Convenției de la Istanbul, care oficializează noțiunea de “gen neutru” și impune predarea în școli a “lecțiilor de toleranță”. Ei au ratificat această “Convenție de la Istanbul” în ciuda faptului că Biserica era împotrivă. Au făcut acest lucru noaptea, în cele mai bune tradiții ale partenerului lor din „Alianța pentru Integrare Europeană”, Plahotniuc.

Noi am preîntâmpinat că Sandu este o persoană cu aspirații de dictator, că, obținând puterea absolută în țară, ea va acționa contrar legislației. Și, în primul rând, va încerca să-și subordoneze procuratura pentru a avea posibilitatea de a se răfui cu persoanele incomode. Ei au demarat acțiuni de reprimare împotriva procurorului general incomod, Alexandr Stoianoglo, lucru nemaivăzut într-un stat de drept. În cele mai bune tradiții ale predecesorului lor, Plahotniuc, ei au anulat rezultatele primului tur al alegerilor primarului orașului Bălți, ignorând opinia majorității absolute a locuitorilor capitalei de nord a Moldovei.

Noi am avertizat că din echipa Maiei Sandu fac parte diletanți desăvârșiți în domeniul economiei și administrării țării. Ei au ratat procesul de negocieri cu ”Gazprom” în vederea stabilirii prețului la gaz pentru Moldova, proces care trebuia început încă din vară – în august curent. Ei au avut toate șansele să obțină pentru Moldova un preț acceptabil la gaze, așa cum i-a reușit Republicii Belarus, Ungariei, Serbiei și altor state, liderii cărora se gândesc la propriul popor și propria economie, spre deosebire de echipa de guvernare a “trântorilor galbeni”. Acum, gazul pentru consumatorii finali din Moldova va costa ca în medie în Europa. Aceasta o fi integrarea europeană spre care ei ne conduc?

Noi am avertizat că Sandu și echipei sale nu-i pasă de oameni – de pensionari, de persoanele cu nevoi speciale, de familiile cu mulți copii, de agrarieni, de medici și învățători. Ei au anulat legea, adoptată de noi, cu privire la micșorarea vârstei de pensionare și au majorat stagiul de cotizare pentru femei până la 34 de ani. Totodată, ei au majorat de 2 ori salariile membrilor Curții Constituționale – în calitate de recompensă pentru loialitate și pentru sfidarea Constituției, admisă în mai multe rânduri de acești judecători.

Partidul Socialiștilor este și va rămâne fidel tuturor obiectivelor din programul său politic – suveranitatea și independența Moldovei, echitatea socială, păstrarea identității moldovenești, o politică externă pragmatică în interesele naționale ale Moldovei, apărarea valorilor tradiționale.

Totodată, astăzi, sarcina principală constă în consolidarea tuturor forțelor sănătoase, patriotice ale societății, care sunt gata să riposteze dictaturii galbene, impuse și susținute din exterior. Partidul Socialiștilor, fracțiunea noastră în Parlament, reprezentanții noștri în cadrul autorităților publice locale vor fi în avangarda acestei lupte.

Acum există necesitatea creării unei mișcări naționale de protest, care i-ar uni pe toți cei care nu sunt de acord cu regimul actual și care sunt gata să i se opună. Noi am făcut primul pas înainte de alegerile parlamentare, când împreună cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova am creat un bloc electoral comun și o fracțiune comună în Parlament. Avem încrederea că vom continua să consolidăm colaborarea noastră și pe viitor. Facem apel și către alte forțe de stânga să ne unim eforturile în fața unui pericol comun”, a spus Dodon.

Igor Dodon astăzi urmează să fie desemnat președintele de onoare al PSRM.


Pub