Cea mai mare pedeapsă pentru atacul de la Capitoliu. Ce a făcut bărbatul condamnat la peste 5 ani de închisoare
Un bărbat din Florida care i-a atacat pe polițiști cu un extinctor, o scândură și un par în timpul atacului de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie, a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare. Este cea mai mare pedeapsă pronunțată până acum în cazul asaltului asupra Congresului american, scrie CNN, citat de digi24.ro
Foto: digi24.ro

Robert Scott Palmer este prima persoană condamnată la închisoare sub acuzația de atac cu o armă periculoasă asupra unui ofițer de poliție. Pedeapsa de 63 de luni de închisaore (5 ani și 3 luni) ar putea fi un reper pentru alți peste 140 de americani judecați pentru aceeași acuzație.

„Trebuie să fie clar că încercarea de a împiedica predarea pașnică a puterii și atacarea forțelor de ordine vor fi pedepsite. Nu cu statul acasă și cu privit la Netflix, nu făcând ceea ce făceai înainte de a fi arestat”, a spus judecătoarea Tanya Chutkan, care a pronunțat sentința.

Palmer este prima persoană identificată de detectivii online, care l-au localizat urmărind imaginile din timpul asaltului, cu el îmbrăcat într-o jachetă cu steagul american. Potrivit acordului de recunoaștere a faptelor, Palmer i-a împroșcat pe polițiști cu extinctorul și a aruncat de două ori cu butelia goală. După ce a refuzat să se retragă, Palmer a fost împușcat în stomac cu un glonț de cauciuc.

Judecătoarea Tanya Chutkan, numită de fostul președinte Barack Obama, este unul dintre cei mai aspri judecători în dosare legate de asaltul de pe 6 ianuarie. În toate cele șapte cazuri care i-au ajuns în față au fost pronunțate pedepse cu închisoarea, de la 14 zile până la peste 5 ani.

Într-o scrisoare către instanță, Robert Palmer a scris că acum își dă seama că fostul președinte Donald Trump „și-a mințit” suporterii în privința alegerilor.

„Au insistat în continuu cu povestea falsă despre alegeri furate și că este datoria noastră să ne opunem tiraniei. Nu mi-am dat seama că de fapt ei erau tiranii, disperați să păstreze puterea cu orice preț, chiar și creând haosul care știau că se va petrece cu o asemenea retorică”, a scris palmer în mesajul său.


Pub