Legea drogurilor. Episodul 3. „Dependenții nu trebuie închiși, izolarea nu ajută la nimic.”

În fiecare dimineață, Sergiu trece de portița Dispensarului Republican de Narcologie din Chișinău, se apropie de o ferestruică, întinde un card de plastic prin care se identifică și primește un păhărel cu metadonă, substitut pentru dependența de narcotice. Asta face în fiecare zi, în fiecare lună, deja de patru ani.  

După ce a consumat mult timp opiacee și a încercat să renunțe la acestea, a simțit dureri insuportabile care se plimbau prin tot corpul și nu-i permiteau să lucreze, să se concentreze. Nu a suportat și a căutat ajutor la centrul de reabilitare din cadrul Dispensarului, unde anual sunt reabilitate 300 de persoane. Cu toate acestea, organizațiile non-guvernamentale susțin că acordarea acestor servicii de către stat nu sunt suficiente, atâta timp cât numărul utilizatorilor de droguri ajungea la 11586 de mii de persoane în 2020. În lipsa serviciilor calitative de reabilitare a persoanelor dependente de droguri, asigurate de către stat, consumatorii apelează la serviciile organizațiilor non-guvernamentale, care sunt costisitoare.  

De asemenea, avocații Promo-Lex susțin că în cazul consumatorilor de droguri este nevoie de oferirea alternativelor. Astfel, cei care dețin o cantitate mai mare de droguri pentru uz personal, să nu fie arestați, ci îndemnați să facă un tratament de reabilitare, iar lupta să se facă cu traficanții de droguri.    

Acest reportaj este al treilea și ultimul din seria „Legea drogurilor” despre persoanele dependente de droguri și prin ce trec ei, despre problemele din legislație care-i aruncă într-un cerc vicios între consum-penitenciar, dar și despre ce soluții există ca să-i ajutăm pe acești oameni să se trateze. 

Autoare: Georgeta Carasiucenco, Tatiana Beghiu
Voce: Ana Gherciu
Video: Ernest Todiev
Producătoare: Ana Gherciu

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare