„Ceea ce facem noi în scenă este de fapt o repetiție pentru viață.” Mai mulți tineri au descoperit o nouă metodă informală de educație 

caritas
Foto: Caritas Moldova

În cadrul proiectului #EUspectACTOR (forum teatru) o echipă de 20 tineri activi din municipiul Chișinău au fost instruiți și ghidați în descoperirea unei metode informale de educație și anume „Forum Teatrul”.

„«Forum Teatrul» este metoda prin intermediul căreia, noi tinerii, putem interveni în societate și aduce schimbarea la nivel valoric și de umanizare a Umanității. Ceea ce facem noi în scenă este de fapt o repetiție pentru viață, e mai mult decât teatru, pentru că spectACTORII nu sunt martori pasivi, ei pot opri interpretarea, pot propune schimbări se pot urca pe scenă pentru a-şi susţine ideile și rezolva problema prezentată”, povestește Mihaela Racovița, coordonatoarea proiectului, regizoare.

Teatrul Forum are ca scop eliberarea conștiinței celor oprimați, să îi facă mai puternici pentru a-și (re)câștiga demnitatea, a-și exprima vocea, a lua atitudine, a se uni sau, pe scurt, a deveni actori în propria lor viață: „Tocmai de aceea am ales anume această metodă pentru a pune în scenă problemele tinerilor și a le găsi soluții împreună.”

Pentru Turneu au fost pregătite două scenarii cu probleme actuale pentru tineri și anume:
# Sănătatea mintală în rândul tinerilor (și stereotipurile din societate);
# Hărțuirea în stradă și inacțiunea persoanelor terțe.

„În cadrul turneului #EUspectACTOR am ajuns cu cele 2 piese de forum teatru la 5 organizații (Centrul Municipal de Tineret Chișinău; Professional Speaker, Young Caritas Moldova), dar nu ne oprim aici. Ne dorim ca anul viitor să putem ajunge în toată Republica Moldova cu mesajul nostru: Fii actor! Nu spectator!”, ne mai spune Mihael.

Grupurile de tineri interesate să obțină o astfel de experiență sunt încurajați să contacteze organizatorii proiectului prin e-mail ([email protected]), la telefon (+37378800239) sau pe acest site: caritas.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente