image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO: Transportatorii organizează azi un protest amplu în PMAN; Au anunțat sistarea rutelor naționale

Transportatorii organizează azi un protest general, cu sistarea rutelor naționale, în fața clădirii Guvernului împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA). Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto solicită majorarea tarifelor reieșind din scumpirea carburanților, a pieselor de schimb și serviciilor de reparații auto și totodată cer lichidarea schemelor de la „Gările Auto Moderne” și Gara de nord.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că nu au cerut triplarea tarifelor, ci ajustarea prețurilor reieșind din majorarea costurilor la combustibil și piese auto.

Totodată APOTA a solicitat eliminarea funcționarilor implicați în scheme de corupție de la ANTA și minister, sesizate de asociațiile patronale.

Luni, 13 decembrie, Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a emis o declarație în care a anunțat că se vor alătură protestului.

Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi ”Transportatorul” comunică că susține revendicările înaintate de Asociația Patronală ”APOTA” și se alătură protestului național al transportatorilor rutieri prin suspendarea rutelor regulate raionale și interraionale din 16 decembrie 2021. Transportatorii nu cer majorarea tarifelor, ci doar executarea condițiilor legale de recalcul anual, stabilite prin Hotarirea Guvernului Nr. 1167 din 29-10-2007 cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor (pasagerilor) şi bagajelor cu transportul auto (Publicat : 02-11-2007 în Monitorul Oficial Nr. 171-174 art. 1208) și începerea discuțiilor în fond pentru soluționarea problemelor în ramură”, se arată în declarația asociației „Transportatorul”.

„Nu există nici un demers, legat de procedura actuală de ajustare a tarifului, în care transportatorii să fi indicat mărimea exactă a tarifului pe care o solicită. Cerințele transportatorilor sunt ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport”, se arată într-un comunicat al APOTA

Aceștia mai informează că în cadrul unei discuții cu conducerea MIDR a comunicat despre ilegalitățile pe care le comit SRL „Gările Auto Moderne” (GAM) și Gara Nord (GN) împotriva transportatorilor, inclusiv incasarea forțată și nejustificată a unui comision în mărime de 10 la sută.

„Transportatorii au informat conducerea despre schemele de incasare organizată a mitei la gări, despre implicarea directă a conducerii de vârf a gărilor în schemele de corupție, despre calitatea proastă a serviciilor de autogară prestate transportatorilor, despre activitatea gărilor în lipsa autorizațiilor și despre faptul că actualii șefi ai ANTA asigură o protecție maximă activităților ilegale ale gărilor. Schemele corupționale comune ale ANTA și GAM/GN au generat deja situația când transportatorii iliciți îmbarcă călătorii de la peronul gărilor. Se știe că în spatele acestor gări stau beneficiarii cunoscuți Șor-Andronachi-Vîlcu, care au pus deja în funcțiune schema de preluare forțată a terenului Gării Centrale și a altor proprietăți”, își exprimă nemulțumirea reprezentanții APOTA.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, precizează că doar perpetuarea acestor scheme ar putea dubla ori tripla tarifele. Dacă MIDR ar aplica instrumentele de care dispune pentru a exclude aceste scheme, ar putea minimiza o creștere a tarifelor și acestea nu ar depăși 0,80-0,85 lei per km.

Spațiul destinat protestului din fața clădirii Guvernului a fost ocupat, iar microbusele continuă să vină. A fost ocupată și o porțiune de pe bulevardul Ștefan cel Mare, de după gardul instalat de poliție, fapt care îngreunează traficul în centrul Capitalei.

ss
ss
SS
SS
SS

Noutăţile partenerilor

comentarii: