image
Sursa foto: Coe.int

Școlile cu predare în limba română din Transnistria, din nou în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, instituție care monitorizează executarea deciziilor CEDO, a atenționat din nou Federația Rusă pentru neexecutarea Hotărârii în cauza Catan și alții, referitoare la cele trei instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană care au obținut în 2012 câștig de cauză la CEDO.

Promo-LEX a informat Comitetul despre lipsa oricărui progres în procesul de executare, solicitând întreprinderea unor acțiuni clare în vederea atenționării Federației Ruse cu privire la consecințele ne-executării unei hotărâri irevocabile, inclusiv și prin excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Asociația a reiterat faptul că pe parcursul anilor Federația Rusă a continuat să suporte din punct de vedere politic, economic și militar regimul din stânga Nistrului.

În cadrul ședinței nr. 1419 (30 Noiembrie – 2 Decembrie 2021), Delegații au invitat Comitetul să utilizeze măsuri suplimentare pe care le are la dispoziție, cum ar fi să programeze examinarea acestui grup la fiecare dintre reuniunile sale obișnuite și ale DH și să invite președintele să scrie o scrisoare Ministerului Justiției al Federației Ruse.

Delegații au susținut că Federația Rusă are o obligație conform dreptului internațional de a respecta hotărârile Curții și de a le pune în aplicare. Însă, comisia a deplâns în repetate rânduri, în cei nouă ani de când hotărârea Catan și alții a fost pronunțată de Marea Cameră, că autoritățile ruse nu au furnizat nicio informație cu privire la măsurile concrete pe care le-a luat sau preconizează să le ia în acest sens.

„Din această perspectivă Comitetul ar putea lua în considerare instruirea Secretariatului să efectueze o analiză a domeniului de aplicare a obligațiilor legale care decurg din raționamentul Curții în aceste cauze. În plus, Secretariatul ar putea fi instruit să furnizeze Comitetului o evaluare, din informațiile disponibile publicului și pe baza expertizei Consiliului Europei, a circumstanțelor actuale ale școlilor cu grafie latină din regiunea transnistreană. Această analiză și evaluare ar putea apoi să constituie baza pentru o examinare și o decizie detaliată de către Comitet la următoarea sa examinare, stabilind măsurile așteptate de la Federația Rusă pentru a pune în aplicare hotărârile, informează Promo Lex..

Următoarea ședința în cauza grupului de cauze Catan împotriva Federației Ruse este stabilită pentru martie 2022.

Noutăţile partenerilor

comentarii: