image
Sursa foto: jurnal.md

Spitalele din RM vor primi echipamente în valoare de 440 de mii de euro din partea UE și OMS

Spitalele din Republica Moldova vor fi dotate cu 100 de BiPAP-uri, aparate respiratorii indispensabile în tratamentul insuficienței și a afecțiunilor respiratorii. Echipamentul a fost procurat și donat grație suportului financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății.

Valoarea echipamentului este estimată la 444.000 de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19.  BiPAP-urile reprezintă dispozitive de ventilație non-invazivă (BiPAP - Bi-level Positive Airway Pressure), care asigură livrarea oxigenului către pacienți prin intermediul unei măști de față și, prin urmare, elimină necesitatea unei căi respiratorii endotraheale (intubării). BiPAP-urile contribuie la reducerea activității de respirație și îmbunătățirea schimbului de gaze. Aparatul este utilizat în îngrijirea pacienților cu boli respiratorii cronice și cei cu COVID-19. BIPAP-urile vor fi distribuite în spitalele din țară, conform listei de distribuție a Ministerului Sănătății. 

Ion Prisăcaru, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății a menționat în cadrul ceremoniei de donație: „Cu toții conștientizăm necesitatea oxigenoterapiei în tratamentul insuficienței respiratorii și a afecțiunilor respiratorii cronice, iar această donație vine în ajutorul pacienților prin oferirea de suport de oxigen. Suntem recunoscători Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru tot suportul oferit și pentru că sunt alături de noi în combaterea virusului nemilos, care până acum a curmat viețile a peste 9300 de oameni din țara noastră.”

ss

„Uniunea Europeană este mereu alături de Republica Moldova. Pandemia ne-a demonstrat cât de importantă este solidaritatea și unitatea în salvarea de vieți. Uniunea Europeană este alături de țară și cetățeni prin intermediul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Prin intermediul acestei donații, ne propunem să atenuăm impactul pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și să contribuim la fortificarea sistemului naţional de sănătate pe termen lung”, a specificat Excelența Sa, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Cele 100 BiPAP-uri sunt extrem de importante pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, deoarece asigură accesul pacienților la un tratament de calitate, la echipamente moderne, care contribuie la prevenirea complicațiilor de COVID-19. Datorită acestui echipament, șansele de supraviețuire a pacienților cu insuficiență și afecțiuni respiratorii este mult mai mare. Organizația Mondială a Sănătății continuă să sprijine Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Cu suportul tuturor partenerilor, și în special al Uniunii Europene, am reușit să dotăm spitalele din toată țara cu concentratoare de oxigen, ventilatoare, pulsoximetre, dar și să asigurăm lucrătorii medicali cu milioane de măști, respiratoare, mănuși, ochelari de protecție, halate de protecție, astfel, să-i protejăm și să minimizăm riscurile de infectare.”, a menționat Dr Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova. 

ss

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung. Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea gestionării furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 mln euro.  

Noutăţile partenerilor

comentarii: